Brandpreventieforum Forums Gelijkwaardigheid algemeen Metal Stud wanden versus sprinkler

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • vinkevogel
  Bijdrager
  Post count: 21
  #126 |

  Welke gevoel krijgen jullie bij de combinatie van Metal Stud wanden (60 minuten brandwerende trappenhuizen) in een gesprinklerd gebouw?

  Is het aannemelijk te verwachten dat de brandwerende beplating (gips) zich slecht zal gedragen wanneer de sprinklerinstallatie in werking zal treden?

  anonymous
  Bijdrager
  Post count: 181

  Aan de ene kant zal het gips er zeker mee lijden, maar ik denk niet dat het kapot gaat. En aan de andere kant zal een brand toch niet snel het trappenhuis bereiken omdat het allemaal gesprinklerd is.

  jarnold ter meer
  Bijdrager
  Post count: 252

  Even een domme vraag, maar waarom zou je een metalstud wand toepassen met een WBDBO 60 als het gebouw al gesprinklerd is (of andersom).

  Maar de vraag is best nog lastig. Enerzijds wordt de gipsplaat nat gehouden door de sprinklers. Het vocht zal moeten verdampen (vraagt veel energie) voordat de brand de plaat zelf aan kan tasten. De plaat wordt daarentegen continu nat gehouden door de sprinkler. Wellicht gaat de plaat vervormen door de hoeveelheid vocht in de plaat, of door de thermische druk. Best lastig misschien zijn er ergens TNO testen te vinden die hier iets over zeggen?

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.