2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • jetse florie
  Bijdrager
  Post count: 17
  #3037 |

  Als voor een volledig gesprinklerd gebouw via het Bouwbesluit een brandmeldinstallatie is vereist, mag dan voor detectie in plaats van hand- of automatische melders gebruik gemaakt worden van sprinklermeldingen?

  emiel van rossumemiel van rossum
  Sleutelbeheerder
  Post count: 950

  Zowel een sprinkler als een BMI hebben allebei de meldende functie. Maar zijn in hun meldende zeker niet vanzelfsprekend gelijkwaardig.

  Als je kijkt naar reactie snelheid is de snelste altijd een automatische rookmelder, dan komt de automatische thermische melder, en als langzaamste de sprinklerkop. Dus je moet in elk geval meenemen, dat een sprinklerkop altijd stukken langzamer is dan bijvoorbeeld een automatische rookmelder. Daarnaast heb je in sprinklerkoppen ook langzame en snelle koppen, dit word uitgedrukt in de RTI. Maar zelfs de snelste sprinkler zal altijd nog veel langzamer zijn als de automatische brandmelders, zowel op rook als thermisch.

  Je moet dus de afweging maken, hoe belangrijk het is om in een vroeg stadium gealarmeerd te worden, en als je de gelijkwaardigheid probeert in te zetten, denk ik dat het zaak is om snelle sprinklerkoppen te gebruiken.

  Verder is een sprinkler natuurlijk gen gelijkwaardigheid op handmelders, dus die zou je sowieso dan aan moeten brengen.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.