4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • hans de jong
  Bijdrager
  Post count: 138
  #2694 |

  Zojuist aardige discussie gehad met branddetectie bedrijf.

  In een gebouw zitten meerdere functies, namelijk:
  – bijeenkomst
  – bijeenkomst voor het aanschouwen van sport
  – sport

  Alle drie de functies hebben een oppervlakte waardoor je uitkomt dat er niet automatische bewaking moet worden toegepast. (voor aanschouwen van sport is er eigenlijk geen eis)

  Nu is er geen brandscheiding tussen de verschillende functies, het gebouw is 1 compartiment.

  Mijn mening is dat we dan ook voldoen aan 6.20 lid 2. Namelijk; meerdere functies in 1 brandcompartiment, dan telt de zwaarste eis binnen het brandcompartiment. Dat is dan nog steeds niet automatische bewaking.

  Het branddetectie bedrijf heeft aangegeven dat er dan gedeeltelijke bewaking moet komen, omdat er geen brandscheiding zit tussen de functies, wordt de gehele oppervlakte toegewezen aan de bijeenkomstfunctie. Waardoor je boven de 1.000m² komt en er gedeeltelijke bewaking moet worden toegepast.

  Mijn insziens hoeven er toch geen brandscheidingen tussen functies te zitten.
  Ben benieuwd wat hier de meningen zijn.

  freddy x
  Bijdrager
  Post count: 67

  Dus het branddetectiebedrijf zegt dat er extra branddetectie moet volgens het Bouwbesluit…? Komt wel vaker voor dat er door de leveranciers hoger eisen worden genoemd dan volgens het Bouwbesluit.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Ik denk dat jij gelijk hebt. De eisen worden op functieniveau gegeven, het maakt niet uit welke functies er gecombineerd worden zolang je de strengste eis maar laat gelden. De groote van het compartiment is geen criterium bij beoordeling, alleen de oppervlakte aan een bepaalde functie geldt. Let er wel even op dat de gemeenschappelijke ruimten naar rato worden omgeslagen. Blijkbaar zijn alle eisen hetzelfde op functieniveau, dus het compartiment zal inderdaad een niet-automatische BMI moeten hebben.
  Waar je wel nog even op zou kunnen letten: soms worden sporthallen al bij voorbaat geschikt gemaakt om OOK als bijeenkomstfunctie of onderwijsfunctie te kunnen functioneren (verhuur, examens, evenementen etc.), dus het zou kunnen dat de installateur hiermee rekening aan het houden is… en er wordt blijkbaar een compartiment groter dan 1000 m2 gerealiseerd, daar moet qua beheersbaarheid misschien nog iets van worden gevonden. Dat laatste veranderd waarschijnlijk niets aan de installatie.

  hans de jong
  Bijdrager
  Post count: 138

  Inderdaad totale compartiment wordt groter dan 1000m². Maar dit is al ondervangen.
  In het totale overzicht zijn de algemene ruimten als naar rato verdeeld. Dan blijven we ook onder de grenswaarde van 1000m² bij een bijeenkomstfunctie.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.