Brandpreventieforum Forums Rook en WarmteAfvoerinstallatie Loopafstand vergroten door RWA

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • miek hengsdijk
  Bijdrager
  Post count: 8
  #2891 |

  In een gebouw wordt vanwege overschrijding maximale oppervlakte brandcompartimenten in sommige compartimenten een RWA installatie toegepast. Wat betekend een RWA installatie voor de vluchtroutes en indeling van subbrandcompartimenten (artikel 2.102)? Mogen de loopafstanden in de compartimenten waar een RWA aanwezig is ook langen worden dan de Bouwbesluit voorschriften?

  Alvast bedankt voor het meedenken!

  arnaud van den brink
  Bijdrager
  Post count: 18

  In de regel is de aanleg van een RWA installatie bedoeld als gelijkwaardigheid op de overschrijding van de maximaal toegestane loopafstanden uit het Bouwbesluit. RWA wordt ook wel toegepast ikv een veilige repressieve inzet door de brandweer. Maar het kan ook worden toegepast ikv overschrijding maximale oppervlakte brandcompartimentering, in dit geval is in het door jou omschreven geval hiervan sprake.

  In dit geval lijkt het mij goed na te vragen of, naast de overschrijding van de oppervlakte brandcompartimentering, de installatie ook is ontworpen met het uitgangspunt een overschrijding van de loopafstand. Dit na te vragen bij de ontwerper en tzt bij het bevoegd gezeg ter goedkeuring in te dienen.

  ab
  Bijdrager
  Post count: 205

  Voor een overschrijding van de loopafstanden zal de overheid in het algemeen een aanvullende berekening wil hebben die aantoont dat in de ruimte met RWA over de gestelde tijd een veilige vluchtsituatie waarborgt.

  Afhankelijk van de gebruiksfunctie zou je de te lange loopafstanden eventueel ook met een notitie kunnen motiveren/onderbouwen.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Een RWA is een heel specifieke maatregel, die afhankelijk van het doel verschillende effecten moet hebben. en die effecten moet je aantonen. Wanneer je ze voor het vergroten van de vluchttijd wilt gebruiken zul je moeten aantonen dat ze voldoende rook afvoeren om de vluchtroute bruikbaar te houden.

  Dat zijn berekeningen die je als ‘normale bouwkundige’ waarschijnlijk niet kunt maken. Laat je daarbij bijstaan door een goede adviseur. De leveranciers van de RWA zou ik daarbij even buiten beschouwing laten, ook omdat zij graag willen leveren. Het is vooral een capaciteitsverhaal, afvoer van rook en toevoer van verse lucht.

  duiveltjeduiveltje
  Bijdrager
  Post count: 417

  Helaas zie je het bovenstaande vaak. Wat mij betreft een voorbeeld van een slecht ontwerpproces. Een gladde verkoper heeft een oplossing verkocht voor een probleem dat er nog niet is, of waarvoor nog een scala aan oplossingen beschikbaar is; en later worden er zo veel mogelijk problemen bij gezocht om de oplossing te kunnen financieren.

  Het is makkelijk om RWA voor te schrijven om een brandcompartiment twee keer zo groot te kunnen maken. Maar is de toekomstige gebruiker ook op de hoogte van de ‘kleine lettertjes’?
  Zoals Jochim al aangaf is het vooral een capaciteitsverhaal waarbij hij de belangrijkste ontwerpparameters aangaf, maar voor de gebruiker kunnen parameters als brandvoortplantingssnelheid en rookproductie later een belangrijke beperking in het gebruik betekenen.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.