Brandpreventieforum Forums Bouw Loopafstand te lang

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)
 • Auteur
  Berichten
 • j jo
  Bijdrager
  Post count: 4
  #2698 |

  Situatie:

  Bestaande school bvo 4000m2, geheel renoveren van binnen op constructie en trappen na.
  2 verdiepingen, bg en 4m+, twee open trappenhuizen.

  Nu zijn enkele vluchtwegen uit de lokalen te lang op de bg en de verdieping. 9m uit lokaal 26m over de gang en 4m door het portaal naar buiten.

  Wat zijn de mogelijkheden om dit op te lossen met een beperkt budget?

  – bv lokalen op de verdieping v.v. vluchttrap naar open terrein
  – ?
  – ?

  Wie heeft er een idee?

  ab
  Bijdrager
  Post count: 205

  Je moet je van rechtens verkregen niveau bekijken, dat is in beginsel je uitgangspunt.
  Als je het hebt over niveau bestaande bouw dan praat je over looplijnen van 60 m-1 waar je dan ruimschoots binnen valt.

  Gezien het feit dat je het hebt over een schoolgebouw raad ik je aan om bij niveau bestaande bouw qua veiligheid toch iets extra’s te doen. Bijvoorbeeld rookmelders in de gangen (aansluiten op je BMI/OAI), een rookscheiding voor je trap plaatsen zodat je een besloten trappenhuis met opvang in een portaal krijgt (indien nog niet aanwezig).

  Misschien dat je beter een adviesbureau kunt inschakelen.

  j jo
  Bijdrager
  Post count: 4

  AB, bedankt voor je reactie

  Is alleen de vraag hoe om te gaan met RVN! Wanneer de gemeente niet accepteert dat we kunnen uit gaan van bestaande bouw, moeten we een andere oplossing zoeken.
  Wanneer we moeten uitgaan van nieuwbouw is een mogelijkheid misschien detectie incl een rook- en warmteafvoersysteem, maar wat houdt dit in voor de lengte van de loopafstand. Dit hebben ik nog niet kunnen vinden.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Ik vind ‘geheel renoveren’ en ‘beperkt budget’ een beetje vreemd staan, zo in één verhaal… Als je de indeling opnieuw gaat ontwerpen, kost dat gewoon veel geld… en tegelijk biedt het je de mogelijkheden om binnen in het gebouw bepaalde zaken op te lossen. Misschien wel door een extra vluchttrap.

  En let er ook op dat RVN niet direct inhoudt dat je naar bestaande bouw mag terugvallen. Wanneer je naar je huidige gebouw kijkt, zoals het ooit is opgericht, wat zijn de maximale afstanden die er nu in gehaald worden? en de maximale compartimentsgrootte? Is het echt opgericht als één groot compartiment, of wordt het dat wanneer het eenmaal gestript is?

  j jo
  Bijdrager
  Post count: 4

  De vluchtwegen vallen op dit moment gunstiger uit in het bestaande gebouw. Compartimentering is moeilijk te achterhalen en heb even geen idee hoe dit in het verleden geregeld was.

  Bijgevoegd is de BG zoals het er straks moet komen uit te zien. De indeling geldt ongeveer ook voor de verdieping.
  De vluchtwegen zijn nu ongeveer 37 m naar het open terrein.
  BG.pdf

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  j. nieuwland
  Bijdrager
  Post count: 801

  Ik heb de tekening bekeken, op meerdere plaatsen zijn rookmelders (ruimtebewaking) geen optie, maar noodzakelijk vanwege het feit dat er maar één vluchtweg is. Of toch maar een stuk of 3 nooduitgangen extra realiseren? (tenminste voor de begane grond)

  ab
  Bijdrager
  Post count: 205

  Als het je recht is, dan heeft een gemeente dat ook te accepteren. Maar andersom geldt dat natuurlijk ook.

  En zoveel overschrijding heb je niet in je loopafstand. Nieuwbouw rekent ook tot aan de toegang van het subbrandcompartiment. Waarom reken je tot de buitenlucht? Je hebt 2 besloten trappenhuizen (een 3e is besloten te maken), is het nu ook al niet zo dat deze trappenhuizen als (extra)beschermde vluchtroutes zijn weggezet?
  Zo niet, dan zou dat een optie kunnen zijn.

  Misschien wil de gemeente automatische rookdetectie als gelijkwaardigheid voor die extra 7 meter accepteren!?

  Maar er zijn altijd mogelijkheden. Overleg met een adviseur en/of gemeente.

  freddy x
  Bijdrager
  Post count: 67

  Nu zijn enkele vluchtwegen uit de lokalen te lang op de bg en de verdieping. 9m uit lokaal 26m over de gang en 4m door het portaal naar buiten….

  Wie heeft er een idee?

  Hoe is de huidige situatie (ofwel het rechtens verkregen niveau)? Als deze niet verslechtert, wordt er al voldaan. (Even er vanuit gaande dat de huidige situatie legaal is).

  j jo
  Bijdrager
  Post count: 4

  Met het "rechtens verkregen niveau", ga ik als eerste aan de slag. Mogen we niet uitgaan van de bestaande toestand door wat voor een reden dan ook, dan zorgen we dat de trappenhuizen een (extra) beschermde vluchtroute krijgen met rookdetectie t.p.v. de verkeersruimtes en indien nodig ook gebruiksgebieden.
  Daarnaast door het gebouw te voorzien van verticale compartimentering (4×1000m²)zouden we al een heel eind zijn.

  Bedankt voor de reacties tot zover!

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  Check ook even de eisen van de verzekeraar. Veel scholen vallen onder de VO/PO richtlijn van Marsh.
  Dan hoef je je minder druk te maken over een paar melders omdat die al betaald worden door de eigenaar voor zijn verzekering.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  De vluchtwegen vallen op dit moment gunstiger uit in het bestaande gebouw. Compartimentering is moeilijk te achterhalen en heb even geen idee hoe dit in het verleden geregeld was.

  Eigenlijk zeg je nu dat je geen idee hebt van de huidige status van de brandveiligheidsvoorzieningen in dat gebouw. Je kunt dus ook nog geen oplossing voor je probleem bedenken.
  Het principe van het bouwbesluit is dat je bij verbouw geen slechter niveau mag realiseren dan dat wat je hebt, en alles minimaal aan bestaande bouw moet voldoen als bodemniveau…
  Daarnaast moet je er ook zeker rekening mee houden dat, wanneer je daar gaat herindelen, je de brandcompartimentering gaat wijzigen/slopen. Dit is op meerdere gebieden vergunningplichtig. wat mensen vaak vergeten is dat het weghalen van een brandscheiding te zien is als ‘bouwen’, en dat er dus zowel een bouw- als een slooptoestemming nodig zijn om het te mogen doen.

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.