Brandpreventieforum Forums Bouw Kampeerboerderij geen logiesgebouw?

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • erik hanskamp
  Bijdrager
  Post count: 18
  #1866 |

  Hallo,

  Ik heb begrepen dat een kampeerboerderij niet onder de definitie van logiesgebouw valt. Ik heb geprobeerd voor deze stelling een bevestiging te krijgen, maar kan dit niet vinden in het Bouwbesluit, de toelichting, de regeling, het praktijkboek, of het Gebruiksbesluit met de toelichting. Wie weet waar dit is beschreven? Heeft VROM hier een uitspraak over gedaan?

  ab
  Bijdrager
  Post count: 205

  De term _kampeerboerderij_ is de benaming voor een ondernemingsvorm. Of de kampeerboerderij tevens een logiesgebouw is wordt bepaald door de bouwkundige vormgeving!
  Definitie van een logiegebouw:

  leon
  Bijdrager
  Post count: 220

  Wat ga je in die kampeerboerderij doen dan? Wordt daar ook in geslapen, of hebben we het hier over een centrale accomodatie ten behoeve van de omringende tenten en caravans?

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  En zijn er in die kampeerboerderij verschillende ‘kamers’ die afzonderlijk verhuurd kunnen worden? Wanneer dit zo is, en die kamers zijn aangewezen op gemeenschappelijke (interne) verkeersroutes, heb je het wel degelijk over een logiesgebouw.

  In deze thread staan nog wat interessante meningen hierover.

  erik hanskamp
  Bijdrager
  Post count: 18

  Deze kampeerboerderij heeft op de verdieping 1 slaapzaal met 12 stapelbedden dus voor maximaal 24 personen. In een andere gemeente wordt voor een dergelijk bouwwerk uitgegaan van logiesfunctie niet gelegen in een logiesgebouw. Ook in de notitie brandveiligheid opgesteld i.o.v. Koninklijke Horeca Nederland is er sprake van dat kampeerboerderijen, scoutinggebouwen cq groepsaccommodaties logiesfuncties zijn niet gelegen in een logiesgebouw. Hiervoor geldt dat er geen brandmeldinstallaties worden geëist. Deze notitie is te vinden in bijlage 4 van het onderzoeksrapport van de werkgroep BMI Gebruiksbesluit op de site van VROM:
  http://www.vrom.nl/get.asp?file=Docs/bo … 102009.pdf
  Hierin staat dat in het Bouwbesluit 2003 wordt gesproken over logiesfuncties niet gelegen in een logiesgebouw, denk hierbij aan een kampeerboerderij of scoutinggebouw (zie bijlage 1 voor de definities). Ik heb gezocht naar deze bijlage maar niet gevonden. Heeft iemand een idee waar zij deze informatie vandaan hebben?

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  In jouw geval zou dat kloppen, omdat je maar 1 logiesfunctie hebt (de slaapzaal) en er voor een logiesGEBOUW 2 of meer nodig zijn die zijn aangewezen op dezelfde vluchtroutes. Het heeft er dus niet mee te maken dat het ding toevalling ‘kampeerboerderij’ heet.

  kun je terugvinden in art. 1 van het bouwbesluit

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.