Brandpreventieforum Forums De Koffiehoek In polonaise uit de brand

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • emiel van rossumemiel van rossum
  Sleutelbeheerder
  Post count: 950
  #1795 |

  De telegraaf komt vandaag met een mooi nieuwsbericht:

  In polonaise uit de brand
  DELFT – Is er ergens brand? Zet een carnavalskraker op! In polonaise een pand ontvluchten is tot twintig procent sneller dan massaal naar de nooduitgang rennen. Dat blijkt uit onderzoek van de TU Delft in opdracht van het ministerie van VROM.
  In polonaise door de nooduitgang
  De polonaise lopen blijkt een effectieve manier om zo snel mogelijk massaal een nooduitgang door te komen, zo wijst onderzoek van de TU Delft uit.

  De afdeling transport en planning onderzocht de capaciteit van nooduitgangen met behulp van een grote groep testpersonen. Met camera’s werden van bovenaf de voetgangerstromen gevolgd. De onderzoekers merkten dat zich een bepaald patroon begon af te tekenen.

  „Het ontstond een beetje als grap. Het was het einde van de testdag en mensen waren ook niet zo fruitig meer. We zagen wel dat ze zich meer op hun voorganger gingen concentreren. Toen bedachten we om ze in polonaise te laten lopen. En dat werkte heel goed”, zegt dr. ir. verkeersstroomtheorie Winnie Daamen.

  De TU Delft doet nu op eigen initiatief vervolgonderzoek naar de gedragingen van mensenmassa’s voor deuren en vluchtwegen. Een polonaiseadvies bij evacuaties kan helpen, is nu de overtuiging.

  Meer loopruimte

  „Het biedt zeker mogelijkheden, vooral bij georganiseerde ontruimingen. Het lopen in rijen of in polonaise is efficiënter. Door met je arm afstand tot de voorganger te houden, ontstaat automatisch ook meer loopruimte”, zegt Daamen.

  Overigens betekent het niet dat de capaciteit van nooddeuren kleiner kan. Het huidige bouwbesluit voldoet, zo was een van de andere uitkomsten van de testen.

  Een woordvoerster van minister Van der Laan (Wonen) is niet verbaasd over de uitkomst, maar de polonaise wordt vooralsnog geen onderdeel van het bouwbesluit. „We hebben wel vaker gehoord dat het ontruimen van een bejaardentehuis veel sneller en ordelijker verloopt als er samen wordt gezongen. Paniek is het laatste wat je wilt zien op zo’n moment”, aldus de woordvoerster.

  [playerflex=http://www.brandpreventieforum.nl/w/images/8/8f/201002151630.binnenland.00020189.flv]450*350[/playerflex]

  Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/6039911/__In_polonaise_uit_de_brand__.html?p=22,1

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  alaaf… :)

  duiveltjeduiveltje
  Bijdrager
  Post count: 417

  Ontruimingsalarm conform NEN 11-11 => André van Duin via de signaalgevers :H:

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.