Brandpreventieforum Forums Gebruik huidig GB en nieuw BB samenvallende vluchtwegen

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • hans de jong
  Bijdrager
  Post count: 138
  #2388 |

  In het huidig gebruiksbesluit moet je ingeval van samenvallende vluchtwegen automatische rookmelders opnemen in de samenvallende vluchtweg. In het nieuwe bouwbesluit is dit gewijzigd dat de aanliggende ruimten ook moeten worden voorzien van rookmelders.
  Deze wijziging is helemaal duidelijk, ook geen vraag over.
  Maar wat als je nu aan het bouwen bent (dus bouwvergunning volgens het huidige bouwbesluit) en volgend jaar vraag je pas je gebruiksvergunning aan of je geeft een melding af (in geval niet vergunning plichtig). Uitgaande dat dan het nieuwe bouwbesluit van kracht is.

  Moet je dan voldoen aan de nieuwe situatie of de oude, qua samenvallende vluchtwegen???

  sam
  Bijdrager
  Post count: 118

  Hoofdstuk 6 van het BB2012 kent in hoofdlijnen geen onderscheid in nieuwbouw en bestaande bouw (op sommige kleine onderdelen na, zie bijvoorbeeld artikel 6.25, derde lid (Veegbesluit)). Wanneer je nu, of 1 dag voor inwerkingtreding van het BB2012, slechts in de verkeersruimte rookdetectie aanbrengt, voldoe je aan het Gebruiksbesluit. Op de dag van inwerkingtreding van het BB2012 voldoe je ineens niet meer aan de voorschriften voor bestaande bouw, omdat eveneens aangrenzende verblijfsruimten of ruimten met een verhoogd risico van detectie voorzien moeten worden.

  Het is dus verstandig om daar nu alvast op te anticiperen. Het wel of niet gebruiksvergunningplichtig of gebruiksmeldingplichtig zijn speelt daarbij geen rol. Het bovenstaande geldt namelijk ook voor een kantoortje voor 30 personen met een doodlopend eind.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.