Brandpreventieforum Forums Bouw Hoekhuis geen hoofddraagconstructie? 20/30 of 60min?

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • paul s
  Bijdrager
  Post count: 1
  #2501 |

  Beste forumleden,

  Voor een aanbouw en renovatie aan een jaren 30 hoekwoning is voor mij onduidelijk hoe de stalenconstructie ingepakt moet worden. De constructeur geeft aan dat de hele staalconstructie 60 minuten brandwerend moet zijn maar op basis van input uit dit forum twijfel ik daar aan.

  Even wat feiten:
  • Jaren 30 hoekwoning muren van steen. Houtenbalklagen met houtenvloerdelen en een houten dakconstructie.
  • Voor de verbouwing voegen we redelijk veel staal toe aan de constructie i.v.m. complexe uitbouw en verplaatsen van het trapgat.
  • 3 woonlagen. Hoogste verdiepingvloer 5,5 meter. Hoogte platdak 9 meter
  • 200M2 vloeroppervlak
  • De gemeente geeft aan in de omgevingsvergunning dat brandvoortplantingsklasse 4 van toepassing is op alle aan binnen en buitenlucht grenzende constructiedelen. Niet van toepassing op kozijnen en deuren. Zij zeggen niks over het aantal minuten.

  Mag je er vanuit gaan dat de rest van het rijtje huizen blijft staan? Hoe stel je dat vast. Moet de constructeur daar een berekening voor uitvoeren of mag je er vanuit gaan dat de andere huizen van het rijtje (ook al is dat gebouwd in 1930) blijven staan? Zo ja dan heeft het huis geen HDC dus is de WBDBO eis van 60 minuten niet van toepassing.

  Wat is dan wel van toepassing?

  20 of 30 minuten? Wat heeft die klasse 4 hier nog mee te maken?
  Dan wordt er nog onderscheid gemaakt tussen gewone verblijfruimtes en rookvrije vluchtroutes. Heeft een standaard woonhuis met één brandcompartiment ook altijd een rookvrije vluchtroute nodig waar zwaardere eisen aan gesteld worden?

  Kortom ik haal waarschijnlijk een hoop begrippen door elkaar maar ben een beetje de kluts kwijt.

  Alvast bedankt voor een verheldering in alle verschillende regels die hier een rol bij spelen.

  Paul

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  Bestaat het begrip hoofddraagconstructie nog?

  eric van der veen
  Bijdrager
  Post count: 6

  Aangezien het gaat over brandvoortplantingsklasse 4, is de aanvraag voor 1 april gedaan en heb je te maken met het oude bouwbesluit en de oude normen voor constructies. Ook hout voldoet aan klasse 4, het is een lage eis.
  De woning zoals je omschrijft (3 lagen) heeft geen HDC zoals de definitie in de norm voor 1 april. Je hoeft dan ook het staal niet brandwerend te bekleden. Zolang er geen wijzigingen plaats vinden aan de scheidingsmuur met de buren, mag je aannemen dat deze blijft staan, er is immers niets gewijzigd.

  Na 1 april bestaat het begrip HDC niet meer, er is dan sprake van een bouwconstructie, echter zijn er na 1 april ook afzonderlijke regels voor verbouwingen. Je moet dan voldoen aan de eisen van het rechtens verkregen niveau (ofwel de eisen zoals die er waren toen de woning gebouwd is), e.e.a. te bepalen met NEN8700 (Constructieve bepalingen voor bestaande bouw).

  johan
  Bijdrager
  Post count: 621

  Het voordeel van woningen en woongebouwen is dat de hoofdlijnen van de voorschriften al sinds jaar en dag hetzelfde zijn. In de loop der tijd zijn de voorwaarden van de nen normen in het BB terecht gekomen en zijn de voorwaarden van woningen en woongebouwen weer nagenoeg ongewijzigd in het BB terecht gekomen. Enkel de benamingen zijn wat aangepast.
  Voor wat betreft de hdc kan ik kort zijn, de woning is 1 bc en er lopen geen rvvr door de woning dus er is geen eis mbt de hdc. Het klopt wel dat de woningen onderling ook een wbdbo eis hebben van 30/60 echter dat is geen voorwaarde aan de hdc maar aan de wbdbo eis. De eisen aan de begruikte materialen doen hier eigenlijk niet ter zake.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.