3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • christiaan van de geerchristiaan van de geer
  Moderator
  Post count: 180
  #2931 |

  Gisteren in Delft geweest, voor de vraag wat er allemaal aan de huidige NEN 2535 veranderd dient te worden? Nieuwe detectie technieken, Digitaal brandweerpaneel, terugdringen van ongewenste- en onechte meldingen zijn actuele aandachtspunten.

  Maar wat vinden jullie wat anders of beter kan of helemaal niet in de NEN 2535 staat…

  Een feit is objectief als het onafhankelijk is van de mening van mensen, als er geen interpretatie bij nodig is.

  –kruisje–
  Bijdrager
  Post count: 665

  Opzich een goed idee dat de norm weer wordt opgefrist. De NEN kan een voorbeeld nemen aan de NFPA waar bijna elke norm om de 3 jaar wordt beschouwd en waar nodig verbeterd en verduidelijkt.Ook erg jammer is dat je moet betalen als je mee wilt praten over het ontwikkelen van de norm. Kennis is niet belangrijk om mee te doen, geld wel…

  Paar puntjes:
  [*]Toevoegen nieuwe technieken lijkt me goed, nadeel is dat een norm altijd achterloopt op de Markt. Als je kijkt naar de NFPA normen zit daar een nieuwe technieken/gelijkwaardigheids mogelijkheden in. Zou mooi zijn als een NEN norm dit ook standaard mogelijk, maakt mits een product hiervoor gekeurd is. Nu moet je altijd discusseren met alle partijen hierover.
  [*]Veel meer toelichtingen toevoegen waarom bepaalde eisen toegevoegd zijn en wat het doel van de eis is. Zie bijvoorbeeld de annexen uit de NFPA 13. Nu zijn achtergronden niet voor iedereen bekend/toegankelijk.
  [*] beter omschrijving van definities (Wat is nu een risico ruimte?)
  [*] aansluiten bij wat de rest van de wereld doet (VdS/CEA), waarom altijd het wiel opnieuw uitvinden?
  [*] kan het allemaal niet simpeler en goedkoper? In de buurlanden zijn bijvoorbeeld de eisen voor het aanleggen van bekabeling een stuk lager.

  oh ja lijkt het dan ik fan ben van de NFPA normen?. De opzet, transparantheid en wijze van beheer van de normen is zo veel beter en professioneler dan bij het NEN…. (al heeft de NEN wel wat kleine stapjes de goede richting gemaakt de afgelopen tijd).

  hans de jong
  Bijdrager
  Post count: 138

  definitie van ontstekingsbronnen is ook altijd zo’n leuke.
  Over de aanlegkosten van bekabeling, er is ook een relevantie met de NEN 1010. Dan zou je die ook moeten aanpassen. In Nederland zijn we eenmaal gek op kabels in buis. Al geeft de NEN 1010 ook wel ruimte om kabels direct aan te brengen.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.