Brandpreventieforum Forums Brandweer Overig help mee: teken de petitie voor brandveilige stallen

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • hanneke van ormondt
  Bijdrager
  Post count: 6
  #2141 |

  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LucDijrvUyU[/youtube]

  Wakker Dier is vandaag samen met brandweerman Cees uit Zaandam een radio- en internetcampagne gestart voor brandveiligere stallen.

  Een stal met 30.000 kippen moet toch beter beveiligd worden dan een loods met wc-rollen? Help mee en zet je handtekening op http://www.wakkerdier.nl/brandalarm

  Dank je wel! Hanneke :H:

  Paul WendtPaul Wendt
  Bijdrager
  Post count: 332

  Beste Hanneke,

  Natuurlijk een goede zaak de aandacht hiervoor. Maar het komt nu over alsof er helemaal niets aan preventie wordt gedaan. En dat is niet helemaal correct. Sowieso is het technisch moeilijk om een beginnende brand te detecteren in een dergelijke omgeving! De storingsfactoren zoals genoemd in de NEN2535 zijn allemaal aanwezig. Maar het is niet per definitie onmogelijk om een goede installatie te maken. Ik loop op de zaken vooruit maar gezien de maatschappelijke discussie kan ik je melden dat we regelmatig met succes brandproeven doen in agrarische opstallen. Qua regelgeving zal er nog een lange weg te gaan zijn maar om te stellen dat er helemaal niets gedaan wordt is wat kort door de bocht.

  Paul Wendt.
  FireSense Benelux BV

  hanneke van ormondt
  Bijdrager
  Post count: 6

  Beste Paul,

  Wat we natuurlijk bedoelen is dat er nu in de wet dieren helemaal niet worden beschermd tegen brand – er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een kip en een wc-rol.

  We worden overladen met mails van bedrijven en individuele brandweermannen die inhoudelijk willen helpen om oplossingen te vinden. Maar deze campagne is gericht om de wetgeving te veranderen.

  Dank voor het plaatsen van de petitie! Groetjes Hanneke

  PS Al 1400 mensen hebben getekend!

  m besselink
  Bijdrager
  Post count: 1

  Is brandweerman Cees wel gehinderd door enige kennis van brandpreventie?

  richard visser
  Bijdrager
  Post count: 325

  Ik denk dat er nog een lange weg te gaan is, want wat zou je moeten eisen volgens het bouwbesluit. Dan valt het vervolgens nog niet mee om een installatie aan te leggen die geen last heeft van de omgevingsinvloeden. Daarnaast zal de ondernemer (boer) geconfronteerd worden met veel extra kosten voor aanleg, onderhoud en beheer.

  En als er brand gedetecteerd wordt……….waar laat je dan 100.000 kippen?

  henk van buuren
  Bijdrager
  Post count: 222

  wat dacht je van 16.000 varkens?

  erwin brinkhorst
  Bijdrager
  Post count: 93

  Een goed initiatief!

  Maar misschien kan Hanneke ons wat meer vertellen over de visie van Wakker Dier op de brandveiligheid in dierverblijven. Alleen maar roepen dat het nu niet goed is, is wel wat makkelijk.

  Wakker Dier heeft vast een ideaalplaatje voor ogen van het verloop van een brand in een dierverblijf dat met ons gedeeld kan worden. Dus bijvoorbeeld over het ontdekken van brand, het alarmeren van aanwezige dieren en hulpverleners, het ontruimen van (of door?) dieren, het redden van dieren, het bestrijden van brand en de nazorg.

  Daarna zeuren wij techneuten wel verder over de technisch inhoudelijke kant.

  Hanneke, laat van je horen!

  leon
  Bijdrager
  Post count: 220

  En als er brand gedetecteerd wordt……….waar laat je dan 100.000 kippen?

  wat dacht je van 16.000 varkens?

  Wat dacht je van 50 bedgebonden patiënten op de 6e verdieping in een ziekenhuis? Daar kunnen we het toch ook? Volgens mij is het ook niet zo moeilijk om de vinger in dit geval op de zere plek te leggen: de brandcompartimenten zijn gewoon te groot. Zolang we in de regelgeving geen onderscheid maken tussen levende have en – inderdaad – wc-rollen zal dat ook niet veranderen. Bouwregelgeving richt zich op het wel en wee van mensen, de rest is bijzaak. Daar zou best enige nuance in mogen komen. Nu weet ik ook wel dat compartimenteren in een stal niet praktisch is, ook met het oog op de exploitatie(kosten) daarvan. Maar laten we wel wezen: als het dierenwelzijn ter discussie staat dan staat agrarisch Nederland op z’n achterste poten om aan te geven hoe goed zij voor hun dieren zorgen. Waarom kan dat nu dan niet? Bovendien: elke keer als de bouwregelgeving verscherpt wordt volgt er gejammer. Bouwen zou te duur of zelfs onmogelijk worden. En toch staan er elke keer weer bedrijven op die er een oplossing voor hebben gevonden. De grap van beestje mens is dat we – in tegenstelling tot de andere diersoorten – in staat zijn om onszelf dingen te leren en te innoveren. Laten we die eigenschap nu eens inzetten, niet alleen voor ons eigen belang maar ook voor die overige beestjes op deze planeet.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.