Brandpreventieforum Forums Bouw Grens brandcompartiment in detail

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • peter
  Bijdrager
  Post count: 584
  #1194 |

  Bijgevoegd een redelijk gangbaar detail met een aansluiting van een woningscheidende vloer op een gevel met daarin twee puien recht onder elkaar. De vloer is de scheiding tussen het onderste en het bovenste brandcompartiment. Er kan brandoverslag via de puien.

  Vraag 1: Waar ligt volgens u de grens van het bovenste brandcompartiment in dit detail als er geen brandwerend glas in de puien aanwezig is? Voor de duidelijkheid heb ik voor de mogelijke grenzen er een letter bij gezet.

  Vraag 2: Waar ligt de grens als in de bovenste pui brandwerend glas aanwezig is?

  Vraag 3: Wat moet er aan het detail gedaan worden om bij brandwerend glas in de bovenste pui, de grens op het glas te kunnen leggen?
  detail grens brandcompartiment.png

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Je zit denk ik met het probleem dat een WBDBO-grens niet echt bestaat. Het lijntje is maar een fictieve aanduiding op een tekening. Je moet voor elke constructie op die lijn de uitbreidingstrajecten gaan bepalen, zowel voor de branddoorslag (door de constructie dus), en brandoverslag (via de lucht). In jouw detail begint de constructie op lijn F, deze zou je dus (voor je model) als begin en einde van je traject moeten beschouwen

  Op dat moment zie je wat je op een uitbreidingstraject allemaal voor onderdelen tegenkomt, van al deze onderdelen zou je de brandwerendheid moeten bepalen. Wanneer je die waardes per traject optelt, is het snelste uitbreidingstraject maatgevend. Daarnaast moet je checken of de constructies (ophangbeugels kozijnen) het niet eerder bezwijken, waardoor je effectief een grote opening in je gevel krijgt.

  Je zou dus moeten kijken wat er eerder gebeurd. Of het glas springt uit het raam en de uittredende vlam straalt de bovenliggende verdieping aan waardoor er binnen zaken ontbranden, of de brand komt door het houtwerk heen naar de bovenliggende verdieping, of de constructie begeeft het waardoor de hele pui naar beneden komt.

  cees verharen
  Bijdrager
  Post count: 7

  misschien is het handig om voor het gemaak aan te nemen dat de onderste constructie het begeeft (naar buiten), bepalen is dan de grootte van het element dat zijn funcite verloren heeft. een volledig glazen gevel heeft een enorme neutrale zone aan de onderzijde waardoor de vlamuittreding betrekkelijk laag kan zijn.
  ook ik van belang hoe groot de gevel over de breedte het begeeft, ook dit bepaald voor een deel de hoogte en de vorm van de vlamuittreding. het kan dus zijn dat bij een volledig glazen gevel zonder speciale voorziening aan de glaspartij een vlamoverslag naar boven zal plaatsvinden.
  er zijn in de literatuur diverse voorbeelden te vinden waarin het vooral de constructieonderdelen van de tussenvloeren zijn die veel meer van invloed zijn op het bezwijken van de tussenliggende barrieres.

  peter
  Bijdrager
  Post count: 584

  @Cees Verharen

  En waar komt dan na uw beschouwing de grens te liggen?

  peter
  Bijdrager
  Post count: 584

  Een ander legde de grens op C. Daarbij gaf hij als argument dat aan de houten delen ook voldoende brandwerendheid toegekend mocht worden.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.