14 berichten aan het bekijken - 1 tot 14 (van in totaal 14)
 • Auteur
  Berichten
 • maurice geel
  Bijdrager
  Post count: 1
  #2443 |

  Hoi allemaal,

  Ik heb mij hier aangemeld,omdat bij het instaleren van een BMI de klant vraagt om de rookmelders in een kleur te spuiten. Op de melders staat dat dat niet mag.
  We gaan ze netjes open maken en dan pas spuiten zodat de melder en de indicator niet dicht gespoten worden.
  Wat moet er nou geregeld worden dat dit mag. Het gaat hier om een te certificeren installatie.

  Ik hoop op een goed onderbouwde uitleg.

  Alvast bedankt.

  Gr Maus

  duiveltjeduiveltje
  Bijdrager
  Post count: 417

  Het spuiten of verven van de rookmelders veranderd de producteigenschappen; geverfd plastic is iets anders dan gekleurd plastic. Hierdoor komen zij niet meer overeen met de bijbehorende documentatie en zal de producent zijn handen er vanaf halen. Ook een certificerende instantie zal hier niet mee akkoord gaan. Er zijn echter ook wel gekleurde rookmelders op de markt ( bijv. Bosch), maar misschien kan je huidige leverancier ook gekleurde behuizingen leveren of laten produceren.

  j. nieuwland
  Bijdrager
  Post count: 801

  Het verven/sausen van automatische melder moet inderdaad niet en zal de werking van de melder kunnen beïnvloeden.
  Ik ben echter van mening dat wanneer je een melder uiteen neemt, de kunststof delen aan de buitenzijde van een primer en een laklaag voorziet (gespoten) en na droging de melder weer in elkaar zet, dit geen problemen met zich mee zou moeten brengen. Over het algemeen gaat het om een beperkt aantal melders tegen een plafond waarvan de architect vindt dat een witte melder misstaat.

  Inderdaad hebben fabrikanten soms meerder kleuren beschikbaar voor de buitenzijde van automatische melders.

  J. Nieuwland

  rob bruin
  Bijdrager
  Post count: 2

  Ik moet een installatie attest afgeven voor een installatie die collega’s van mij hebben gemaakt hier hebben ze (overigens keurig netjes hoor) melders gespoten moet ik hier nou iets over zeggen in mijn attest?

  Groet R Bruin

  mippie esser
  Bijdrager
  Post count: 173

  Duiveltje en mijnheer Nieuwland hebben de juista oplossing al gegevne. Laat de melders door de fabrikant in kleur leveren. Ik ken verschillende projecten waar Esser dit gedaan heeft. Voorheen werden de melders uit elkaar gehaald, gespoten en weer in elkaar gezet. Teggenwoordig is het mogelijk om elke gewenste kleur af fabriek te bestellen. De inspectieinstelling kan wel om een verklaring van de producent vragen dat het geen bezwaar is dat de melders "geschilderd" zijn, maar dat zal denk ik geen probleem zijn.

  danny vlendre
  Bijdrager
  Post count: 22

  Bij elk product dat deel uit maakt van de BMI horen productcertificaten van de fabrikant, deze horen in het logboek. Als er melders geverfd/gespoten worden zijn deze certificaten niet meer van toepassing op de producten en voldoe je niet meer aan de norm.
  Dus niet doen, bestel ze gewoon in de gewenste kleur, voorkomt een eventuele nee-conclusie…

  paul lamberts
  Bijdrager
  Post count: 5

  Ik ben het met J. Nieuwland eens, dit wordt vaker gedaan. Je moet wel goed weten waar je mee bezig bent. Ook certificering is geen probleem. de leverancier heeft ook maar 1 certificaat voor dat type melder. Je krijgt echt geen ander als je een andere kleur melder al zou kunnen bestellen. Dus geheel demonteren, spuiten en weer netjes in elkaar zetten, monteren en bij inberijfstelling testen op de goede werking… tevreden klant

  martin van oosten
  Bijdrager
  Post count: 1

  Onze 300 en 400 serie rookmelders zijn overschilderbaar, en voldoen ook dan aan de EN 54 normering

  henk van den noort
  Bijdrager
  Post count: 8

  of toch inderdaad gewoon gekleurde bestellen

  jos vroon
  Bijdrager
  Post count: 106

  Het spuiten van een melder is van de fabrikant uit niet toegestaan omdat men dan de goede werking niet meer kan garanderen.
  Dat heeft niets te maken met de eigenschappen van het plastic zoals hier en daar word gesuggereerd.
  Waar het om gaat is dat alle melders rookkamers hebben die afgeschermd zijn met gaas tegen insecten en er zijn indicatoren op de melders aanwezig.
  Ondeskundig spuiten of schilderen kan het verstoppen van deze roosters veroorzaken en zorgen dat de indicatoren niet meer zichtbaar zijn.

  Tot zover de motivatie waarom niet schilderen door de eindgebruiker vanuit de fabrikant.

  Als de leverancier van het product (BMI bedrijf) er voor zorgt dat een en ander op deugdelijke wijze gebeurd (uit elkaar halen e.d.) met verfsoorten die geschikt zijn voor kunststof is er niets aan de hand. Als oud inspecteur kan ik aangeven dat bij een dergelijke werkwijze er geen afkeur plaatsvind. Wel dient men bewijsstukken te overleggen van de gebruikte methode, bv via een gedetailleerde verklaring van het BMI bedrijf waarin een en ander staat vermeld.

  Nogmaals, het verbod van de fabrikant uit is bedoeld om te voorkomen dat eindgebruikers gaan lopen kwasten e.d.
  BV tijdens het witten van het plafond "even" de melders meepakken. Leds verdwijnen dan onder een witte smurrie (meermaals geconstateerd) en roosters raken verstopt. Daarom moet de eindgebruiker er met zijn tengels vanaf blijven. Alleen het specialistische bedrijf (BMI) mag dit uitvoeren mist correct uitgevoerd.

  johan de boer
  Bijdrager
  Post count: 48

  Vandaag de dag moet het niet moeilijk zijn om de behuizing van een melder in elk gewenste kleur te kunnen krijgen. Of af fabriek bestellen of zelf regelen zoals hierboven beschreven.

  Een ander alternatief zijn aspiratiesystemen. De aanzuigmondjes kunnen discreet worden geplaatst. Wij hebben al talloze projecten beveiligd met aspiratiesystemen waarbij nauwelijks zichtbaar is dat de ruimte top beveiligd is. In musea doen we niet anders.

  Overigens ben ik het niet helemaal eens met wat de reactie dat eindgebruikers met hun "tengels" er vanaf moeten blijven. De installatie is van de eindgebruiker! De eindgebruiker kan gewezen worden op de gevolgen van het zomaar overschilderen maar daar blijft het bij.

  jos vroon
  Bijdrager
  Post count: 106

  Overigens ben ik het niet helemaal eens met wat de reactie dat eindgebruikers met hun "tengels" er vanaf moeten blijven. De installatie is van de eindgebruiker! De eindgebruiker kan gewezen worden op de gevolgen van het zomaar overschilderen maar daar blijft het bij.

  Dat is niet juist.
  De (eind)gebruiker mag dan wel eigenaar zijn maar dat betekend niet dat hij daarmee een vrijbrief heeft voor de installatie.
  Conform de oude en bestaande regelgeving moet men bij een geëiste installatie aan een aantal regels voldoen.
  Niet voldoen betekend afkeur bij een inspectie. Indien men met de "tengels" op een ongeoorloofde manier aan de installatie zit heeft dat consequenties.

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  En wat is geoorloofd? Is het aan een periodiek inspecteur om dit oordeel te vellen?

  jos vroon
  Bijdrager
  Post count: 106

  En wat is geoorloofd? Is het aan een periodiek inspecteur om dit oordeel te vellen?

  Bij twijfel niet inhalen luid een gezegde. In dit geval, vraag het het BMI bedrijf wat kan en mag.
  Over het algemeen zetten die je wel op het goede spoor.

14 berichten aan het bekijken - 1 tot 14 (van in totaal 14)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.