Brandpreventieforum Forums Bouw Gevel oplossing

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • koen arends
  Bijdrager
  Post count: 1
  #2830 |

  Beste brandspecialisten,

  Ik ben koen, 20 jaar oud en student bouwkunde. En sinds mijn stage, de omvang van brandwerende eisen binnen een project gezien. Op school wordt hier 0,0 aandacht aan gegeven. nu ben ik toch benieuwd naar bepaalde praktische situaties en heb me al vrij veel ingelezen op verschillende sites. vandaar dat ik nu ook een klein aantal oplossingen ken welke wel interessant zijn. echter kan ik me de volgende situatie onmogelijk een goede oplossing (en uiteraard voordelige) bedenken;

  stel ik heb een pand/loods die:
  – links en rechts brandwerend beschermd moet worden (60 minuten)
  – aan de achterzijde brandwerend beschermd moet worden (90 minuten)
  – aan de voorzijde geen brandwerende eisen heeft (omdat dit de straat kant is)

  ik heb nu een situatie gekregen waarbij ik dus omdat de achtergevel 90 minuten in stand moet blijven ik nu de gehele staalconstructie brandwerend moet behandelen, welke oplossingen zijn hiervoor? het betreft een nieuwbouw.

  aan alle 3 de zijden kantelnokken? of over het midden een splitsing in de staalconstructie aanbrengen met aan beide zijden kantelnokken.

  of een dubbele staalconstructie waarbij de gevelconstructie dus wel beschermd wordt (deze lijkt mij niet logisch omdat in geval van brand de gevelconstructie alsnog omver gedrukt kan worden.)

  welke andere oplossingen bestaan er nog meer.

  compleet alles bekleden/spuiten lijkt mij een vrij dure oplossing?
  dubbele staalconstructie ook?
  dan is voor mij dus de enige bekende oplossing kantelnokken toepassen 3 zijdig? of dan ook 4 zijdig?

  Gr,
  Koen

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  In wezen mag je compartiment zelf gerust bezwijken, wanneer de naastgelegen compartimenten daar geen last van hebben, en de WBDDBO . Daarvoor zijn diverse standaard-oplossingen beschikbaar, je noemt er al een paar. Wanneer je H-profielen gebruikt met daartussen gasbetonelementen, kan het zelfs zijn dat je de vrijliggende flens aan de voorkant niet brandwerend hoeft te bekleden omdat de hittespreiding bij eenzijdige verhitting voldoende groot is om het profiel te blijven koelen. Om dat zeker te weten moet je het uitrekenen volgens de methodes die daarvoor zijn vastgelegd.

  Kijk ook goed in het Bouwbesluit wat ze in constructieve zin bedoelen met de ‘hoofddraagconstructie onder brandomstandigheden’, dat is iets anders dan de ‘hoofddraagconstructie’ in zijn algemeenheid.

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  http://www.promat.nl/bouwkundige-brandpreventie.aspx Hier staan wel aardige voorbeelden in.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.