Brandpreventieforum Forums Bouw Gelijkwaardigheid door toepassen van sprinklers

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • frans philippart
  Bijdrager
  Post count: 2
  #1374 |

  Hallo,
  Bij een bestaand gebouw (bouwjaar ca. 1970) heb ik het volgende probleem.
  Het pand is volledig gesprinkler d.m.v. een N3-installatie vlgs. VAS.
  In een compartiment(?) bevindt zich een wand die op tekening als brandscheiding staat aangemerkt, WBDBO30. Door deze wand is bij een inspectie gebleken dat bij een verbouwing een sparing niet brandwerend is afgedicht.
  Er is geen sprake van een vlucht-afstand-probleem.
  Vraag: Wordt in dit geval de in beide zijde van het compartiment aanwezige sprinklersysteem gezien als een gelijkwaardige oplossing?

  jarnold ter meer
  Bijdrager
  Post count: 252

  Als de sprinkler speciaal gedimensioneerd is om de brandscheiding in stand te houden, dus ook als de bouwkundige brandscheiding faalt of niet aanwezig is, zou dit kunnen. Echter gezien jouw omschrijving verwacht ik niet dat de sprinkler daar speciaal voor is gedimensioneerd. In dat geval dus niet. Naar mijn mening zijn er twee oplossingen mogelijk: of de bouwkundige brandscheiding herstellen of dusdanig aanvullen dat het weer voldoet, of de sprinkler ter plaatse van het ontbreken van de brandscheiding alsnog speciaal dimensioneren op het in stand houden van de brandscheiding door werking van de sprinkler (gelijkwaardige oplossing).
  Dit laatste is erg lastig en is sterk afhankelijk van hoe groot het gat is in de bouwkundige brandwerende scheiding.
  De eerste optie is meestal de goedkoopste. Let hierbij wel op het goed aan laten sluiten van de herstelwerkzaamheden op de aanwezige brandscheiding.

  johan
  Bijdrager
  Post count: 621

  misschien is het handig om te achterhalen waarvoor deze 30 min wand bedoeld is, het pand is toch volledig voorzien van automatische sprinklers ? wellicht is de brandwerende scheiding ooit eens aangebracht ivm met vluchtafstanden ? In het oude BB rekenden we nameliik niet met bezettingsgraden en waren de maximale loopafstanden formeel nooit langer als 20/30 m.

  frans philippart
  Bijdrager
  Post count: 2

  Beste Jarnold,
  Bedankt voor je (snelle) reactie.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.