Brandpreventieforum Forums Bouw gebruiksfunctie Hospitium

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • arnoud boere
  Bijdrager
  Post count: 5
  #2976 |

  Binnen de regio hebben we verschillende locaties waar mensen voor het laatste gedeelte van hun leven heen gaan. de ene locatie wordt gerund door vrijwilligers en de andere locaties is er een verpleegkundige aanwezig. Bij de een is er sprake van gezondheidszorg en bed gebied en bij de andere wonen met zorg. Beide functies hebben een mate van brandveiligheid, maar welke functie past binnen deze sector. Graag ervaring uit het land hoe daar mee omgegaan wordt en welke functies deze locaties hebben.

  bedankt alvast voor het meedenken

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  De functiebepaling doe je goed, maar de algemene regels uit het bouwbesluit dekken het risico niet af wat je in die functies aanwezig hebt met zo’n specifieke groep bewoners. Zelfs al bouw je 100% volgens de regels, dan nog heb je geen voldoende niveau van veiligheid voor die doelgroep.

  Als organisatie heb je daarnaast een zorgplicht, waardoor je per geval zelf moet gaan beoordelen wat de risico’s zijn, en hoe je daarmee zorgvuldig om kunt gaan. Dat kan betekenen dat je bouwbesluitoverstijgende maatregelen moet gaan nemen, en je organisatie op een bepaalde manier moet gaan vormgeven om toch te zorgen dat die mensen daar veilig kunnen verblijven.

  christiaan van de geerchristiaan van de geer
  Moderator
  Post count: 180

  Sluit me aan bij hetgeen wat Joachim aangeeft. Denk enkel dat er geen sprake van wonen is, verwacht niet (wellicht mijn manco) dat de cliënten op het adres hospice staan ingeschreven.

  Daarnaast als je kijkt naar de BIO maatregelen is de organisatie vaak een zwakke schakel, zeker in avond en nachtelijke situaties waar er niet of nauwelijks personeel beschikbaar is.

  Een feit is objectief als het onafhankelijk is van de mening van mensen, als er geen interpretatie bij nodig is.

  j. nieuwland
  Bijdrager
  Post count: 801

  Daar heb ik in het verleden enige ervaring mee opgedaan. In het praktijkboek Bouwbesluit 2012 paragraaf 1.4.7 staat het volgende:
  "…….Voorbeelden van gezondheidszorgfuncties: ….een high-care hospice (waar mensen in de laatste levensfase worden verzorgd, die om medische redenen die zorg niet thuis kunnen krijgen).
  ………Voorbeelden van logiesfuncties:….een bijna-thuis-huis (waar mensen in de laatste levensfase worden verzorgd, die deze verzorging niet zozeer om medische als wel om sociale redenen, niet langer thuis kunnen krijgen)…."

  Zorg is dus nog onder te verdelen in medische zorg en sociale zorg.

  De gebruiksfunctie die uiteindelijk gekozen is: Logiesfunctie in een logiesgebouw met 24 uurs bewaking.

  J. NIeuwland

  arnoud boere
  Bijdrager
  Post count: 5

  heren bedankt voor de reacties, kan hier mee verder met de collega’s.

  Ook wij zaten te denken om meer te kijken naar de risico ’s en daar maatregelingen op af te stemmen. Dan te blijven focussen op de functie.

  A Boere

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Als je dit zegt vanuit je functie bij de veiligheidsregio, pas dan wel op dat jij je eigenlijk moet beperken tot de ‘koude’ toets aan de regelgeving. Je kunt de aanvragers natuurlijk wel van advies dienen, maar je kunt niets opleggen of afdwingen wat niet in de regels staat. Dat is hun verantwoordelijkheid, en zal vanuit hun eigen initiatief moeten komen.

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.