Brandpreventieforum Forums Bouw Fout voorschrift in Bouwvergunning

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • a verhoeven
  Bijdrager
  Post count: 6
  #1548 |

  Kan ik een fout die gemaakt is in de Bouwvergunning nog rechttrekken. nl ontruimingsinstallatie type b geeist in plaats van type A.
  Zonee, kan ik dit dan wel in de Gebruiksvergunning rechttrekken door daar een ontruimingsinstallatie type A te eisen. Het is nl geen bouwkundige eis.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Wanneer die bouwvergunning onherroeppelijk is kun je hem niet meer veranderen. Wanneer er daar dan een fout instaat heb je de aanvrager toestemming gegeven om een gebouw uit te voeren wat niet aan de eisen uit de regelgeving voldoet. Dat kun je duidelijk teruglezen in de Woningwet, art. 1b lid 1 (voor de bouwbesluiteisen)en 7b lid 1 (voor de verordening en het gebruiksbesluit).

  Je Bouwvergunning heeft hiermee een grotere rechtswaarde dan de tekst uit de Amvb’s en de verordeningen. Dit is zo omdat deze beide de mogelijkheid geven ontheffingen te verlenen, en zaken gelijkwaardig op te lossen. Wanneer het voorschrift in de bouwvergunning dus afwijkt van de wetstekst, wordt er vanuit gegaan dat B&W hun werk goed hebben gedaan, en de juiste overweging daarbij hebben gemaakt. Ongeziene foutjes bestaan volgens de rechter dus niet.

  Een aanschrijving na het gereedkomen van het gebouw is geen optie, want die krijg je nooit goed genoeg gemotiveerd zonder je eigen fout in het voetlicht te brengen.

  Wat je ten hoogste nog kunt proberen is er met de aanvrager onderling uit te komen, en dan de installatie aan te leggen in afwijking van de bouwvergunning. Dan krijg je een overtreding van art. 40 Woningwet, maar je kunt met afdeling handhaving afspreken hier geen handhaving op te laten volgen. Het eerste wat de aanvrager op dat moment echter zal zeggen is dat de gemeente dan ook maar de kosten voor aanpassing moet dragen.

  haje van egmond
  Bijdrager
  Post count: 30

  Wordt niet aan BB bestaande bouw voldaan dan kan (moet je feitelijk zelfs!) handhaven na gereedkomen. Wil je terug naar nieuwbouwniveau kan je een handhavingsbesluit op basis van artikel 13 WW proberen. Daarmee heb je denk ik (zoals Joachim al stelt) weinig kans tenzij je een zeer goede motivatie hebt en er sprake is van een duidelijke onveiligheid. Achteraf via gebruiksvergunning corrigeren is no go volgens de rechter.

  Wellicht met de billen bloot wat de fout betreft, het is niet anders… Als het om de veiligheid gaat dan moet dat foutje maar naar buiten, toch?

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  @Haje

  Het gebruiksbesluit (waar de bmi en oai uit komen) kent geen niveau bestaande bouw, je kunt de bepalingen uit art. 13 Ww de Woningwet daarop niet gebruiken. Die gelden alleen voor de Bouwbesluit-zaken.

  haje van egmond
  Bijdrager
  Post count: 30

  @ joachim:
  Goed punt, slordig van me :-( Artikel 13 verwijst inderdaad specifiek naar het BB.
  In dit geval dus artikel 1a als basis hanteren bij een eventueel handhaven (het oude ‘aanschrijven uit andere hoofde’). Met artikel 1a kan je (deugdelijk gemotiveerd, dus alsnog met de billen bloot) tegen zowel een gevaar voor de veiligheid dat als gevolg van het bouwwerk (eerste lid) als het gebruik (tweede lid) handhavend optreden.

  Als er een daadwerkelijk gevaarlijke situatie is dan mag een eigen fout natuurlijk geen beletsel zijn om dit alsnog te corrigeren!

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Lijkt mij een beetje alsof je je eigen fout in de schoenen van de aanvrager probeert te schuiven.

  1a is absoluut geen vervanging daarvoor. Het houdt een zorgplicht in voor de gebruiker/eigenaar, maar hoe wil je daar strijdigheid mee aantonen? Volgensmij heeft de aanvrager aan zijn zorgplicht voldaan door in een vergunningsaanvraag aan te geven wat hij wilde bouwen. Je hebt als gemeente een vergunning verleend waarop een bepaald type installatie is goedgekeurd (hoewel foutief), dus daarmee toestemming gegeven tot uitvoering daarvan (zie art. 1b en 7b Ww). Wanneer de bouwer op een of andere manier afwijkt van die vergunning is hij ook strafbaar (art. 40 Ww).

  Die bouwvergunning heeft grotere rechtswaarde dan het ‘kale’ artikel uit bouwbesluit of gebruiksbesluit, er is geen strijdigheid met enig artikel dus je KUNT niet aanschrijven.

  Waarom zoeken gemeenten eigenlijk zo vaak naar aanschrijvingsmoglijkheden, terwijl ze ook kunnen zeggen dat zij het fout hebben gedaan, en voorstellen op hun kosten een ander type installatie aan te leggen? Kunnen ze ook meteen afspreken geen probleem te maken van het afwijken van de vergunning. Kwestie van professionaliteit en verantwoordelijkheid voor je eigen product. Degene die het fout doet lost het ook maar zelf op.

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.