Brandpreventieforum Forums Brandmeldinstallatie en Ontruimingsinstallatie Extra vergoeding Beheerder Brandmeld Installatie?

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)
 • Auteur
  Berichten
 • eddy de jong
  Bijdrager
  Post count: 7
  #2609 |

  Vanaf eind 2007 ben ik gecertificeerd Beheerder Brandmeld Installaties, destijds moest ik deze cursus verplicht volgen van mijn werkgever.
  Mijn vraag is nu, staat er een extra te betalen vergoeding tegenover de werkzaamheden die ik uitvoer als Beheerder?
  Volgens mijn werkgever is deze niet verplicht om een vergoeding te betalen omdat het bij mijn taakomschrijving hoort, de werkzaamheden als Beheerder staan niet in mijn functie omschrijving en het is ook niet verplicht om deze te vermelden.
  Ik vind dat ik als Beheerder toch een behoorlijk verantwoordelijke taak heb door de verplichte maandelijkse test van de BMI, ik kan alleen maar op een maandelijkse donderdagmiddag de BMI testen omdat het gebouw de rest van de periode in gebruik is.
  Daarbij doe ik ook nog eens extra werkzaamheden zoals controle verzegeling brandslanghaspels, controle jaarlijkse onderhoudsdata brandblussers, controle oogspoel & gewone douche {NASK lokaal) controle naleving data jaarlijkse BMI onderhoud, controle verlichting + vervanging vluchtroute pictogrammen.
  Heb ik het recht om te stoppen met deze maandelijkse tests van de BMI of ben ik verplicht om zo lang als ik voor deze werkgever werkzaam ben de maandelijkse tests uit te voeren?

  Groetjes,

  Eddy

  richard visser
  Bijdrager
  Post count: 325

  Nee, er is geen enkele norm, regeling of besluit waar er wordt gesproken over de vergoeding voor een beheerder.

  Je neemt je taak serieus, dat is een goede zaak. Echter ben je niet verantwoordelijk voor het beheer. De eigenaar of gebruiker is in beginsel verantwoordelijk voor het beheer, de taken kunnen worden gedelegeerd aan een beheerder.

  De eigenaar of gebruiker van een gebouw met een brandmeldinstallatie moet een beheerder aanstellen, dus als je er mee stopt moet er een andere beheerder worden ingezet.

  eddy de jong
  Bijdrager
  Post count: 7

  Hallo Richard,

  Hartelijk bedankt voor je reactie, ik ben conciërge op deze school, kan ik dan zo maar van het ene op het andere moment stoppen als Beheerder BMI?
  Omdat mijn werkgever deze werkzaamheden beschouwd als êên van mijn taken die horen bij mijn functie omschrijving dan wordt dit toch gezien als werkweigering?
  Mag ik naast mijn werkzaamheden als Beheerder BMI op school ook mijn diensten aanbieden aan externe bedrijven waar ik wel een vergoeding kan vragen omdat ik mij laat inhuren als Beheerder BMI?
  Als dit wel geoorloofd is dan ben ik van plan om mij in te laten schrijven bij de KvK en een BTW nummer aan te vragen om mijn diensten aan te bieden bij scholen en bedrijven als Beheerder BMI.
  Ik weet uit ervaring dat er in veel scholen en bedrijven wel een BMI is geplaatst maar deze niet maandelijks worden gecontroleerd, blijven deze scholen en bedrijven dan niet in gebreke?
  Volgens mij hebben zij dan een groot probleem als er gewonden of in het ergste geval doden vallen bij een calamiteit/brand als blijkt dat de BMI niet maandelijks is gecontroleerd, is dit correct?

  Groetjes,

  Eddy

  johan de boer
  Bijdrager
  Post count: 48

  Beste Eddy,
  Als in je functie-omschrijving is opgenomen dat jij de beheerder bent zou ik in jouw geval niet stoppen. Immers dat is werkweigering. Als er meerdere conciërges zijn en alleen jij doet dit werk er echt bij dan zou het billijk zijn dat je hiervoor een vergoeding krijgt. Als het buiten de normale werktijden valt dan kan je toch overuren schrijven mag ik aannemen. En inderdaad als je aan de vraag kan voldoen waarom zou je je dan niet verhuren aan anderen. Wel even je contract hierop nakijken. Je werkgever heeft waarschijnlijk je opleiding betaald en kan de investering weleens terug verlangen. Over je laatste zin: er zijn wat uitspraken gedaan in het verleden. Van ernstige tot grove nalatigheid, niet spectaculair, een vermanende vinger , een kleine boete. Het wachten is op een proces op de Amerikaanse manier.

  richard visser
  Bijdrager
  Post count: 325

  Voor dat we belanden in een cursus arbeidsrecht….

  Goed beheer is noodzakelijk, maar een cursus beheerder maakt je nog geen specialist. Als je werkelijk deze wens hebt zou je beter eerst nog een opleiding onderhoudsdeskundige gaan doen.
  Hou er ook rekening mee dat je bij veel centrales tegen een muur van wachtwoorden en dergelijke op loopt.

  Mijn mening is niet doen. Zeker in de huidige markt zijn er al zo veel die dit proberen, wat is je meerwaarde?

  Ik denk dat je je beter kunt aanmelden een bedrijf die deze taken aanbied, dan zijn ook zaken zoals boekhouding en verzekering, aansprakelijkheid en dergelijke geregeld. Staar je niet blind op geld, want rijk zul je er niet van worden.

  eddy de jong
  Bijdrager
  Post count: 7

  Beste Johan/Richard,

  Nogmaals bedank voor jullie reacties, ik ben de enigste conciërge op deze school, het is een kleine buiten locatie, in totaal zijn er 7 vestigingen van onze scholengemeenschap, bij mijn weten ben ik ook de enigste die een opleiding heeft gevolgd voor Beheerder BMI.
  Ik mag de maandelijkse tests alleen onder werktijd verrichten, de regels zijn wat dat betreft aangescherpt, niemand van het OOP mag meer overwerk verrichten tenzij dat is overeengekomen met je direct leidinggevende.
  Ik neem dan contact op met de meldkamer om de BMI in teststand aan te melden en dan zo snel mogelijk de test proberen af te ronden.
  Dat is soms best wel stressen omdat er dan nog steeds mensen in het gebouw aanwezig zijn die niet blij zijn met het geluid wat de slow whoops produceren, ik moet dan snel door het gebouw om te controleren of alle slow whoops optimaal functioneren, dit moet 2x, 1x voor de rookmelders en 1x voor de handbrandmelders.
  Daarna moet ik nog een brandstoring creëren door de accu’s los te koppelen van het systeem dus al met al ben ik toch wel zo’n 45 minuten bezig.
  Richard, goed idee van jou om mij eventueel aan te melden bij een externe partij waar ik in opdracht de BMI tests zou kunnen uitvoeren, en nee rijk hoef ik er niet van te worden maar een aanvulling op mijn huidige salaris zou een welcome bijverdienste zijn.
  En inderdaad heb ik geen extra werk zoals boekhouding, verzekering en aansprakelijkheid.
  Wat betreft wachtwoorden en pincodes, dat is nog te overzien, elke locatie met een BMI heeft 1 wachtwoord en 1 pincode, dus dat valt nog wel mee.
  Richard en Johan, bedankt voor jullie reacties en bijdragen, hier kan ik zeker wat mee, dus hartelijk bedankt!

  Groetjes,

  Eddy

  richard visser
  Bijdrager
  Post count: 325

  Even een kleine aanvulling, een beheerder hoeft de slow whoops niet te testen. Het is niet verkeerd, maar ook niet verplicht.En accu’s los koppelen, ik hoop niet dat je het zo geleerd hebt.

  Een maandelijkse test kan in 5 minuten, de vier en acht maandelijkse testen hangen van de grootte van het systeem af.

  Lees de NEN 2654-1 eens, ik denk dat er een wereld voor je open gaat.

  eddy de jong
  Bijdrager
  Post count: 7

  Hallo Richard,

  Alweer hartelijk bedankt voor je reactie, ik dacht dat ik het allemaal heel goed wist maar nu ik het bovenstaande lees moet ik inderdaad maar eens even goed de NEN 2654-1 lezen, bedankt voor de tip!
  En ja, de accu’s los koppelen om een brandstoring te creëren heb ik altijd zo gedaan, trouwens, ik vind dat ik in de loop der jaren toch wel behoorlijk veel kennis heb opgedaan voor wat betreft het testen van een BMI en het brandveilig houden van onze school.
  Ik heb mijzelf aangeleerd om het elke maand zo te doen anders ben je gauw geneigd de uitgebreide 4 maandelijkse en 8 maandelijkse tests te vergeten.
  Het systeem bij ons op school bestaat uit 1 brandpaneel, 30 slow whoops, 6 brandslanghaspels, 3 thermische melders, 40 optische rookmelders, 10 handbrandmelders en 12 brandblussers.
  Ik kreeg verleden maand tijdens een controle op brandveilig gebruik te horen dat wij als functie voorbeeld konden dienen voor veel bedrijven en scholen, dat vind ik toch wel een compliment en met die gedachte probeer ik zoveel mogelijk onze school brandveilig te houden en test ik de BMI elke maand met een tevreden gevoel.

  Groetjes,

  Eddy

  eddy de jong
  Bijdrager
  Post count: 7

  Hallo Richard,

  Nog even een vraag, als ik de opleiding onderhoudsdeskundige zou volgen dan kom ik toch in het bezit van een diploma en ben ik toch tevens gecertificeerd als erkend onderhoudsbedrijf BMI?

  Groetjes,

  Eddy

  richard visser
  Bijdrager
  Post count: 325

  Ja je krijgt een diploma, nee je bent dan geen erkend onderhoudsbedrijf. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen en een kwaliteitsborging hebben conform ISO 9001.
  Als je werkelijk onderhoud wil gaan doen verwijs ik je wederom naar de NEN 2654-1 en naar de regeling van 2002 en naar de nieuwe certificatieschema’s 2011.

  Als ik je vragen zie, dan denk ik dat je nog niet hele systeem in elkaar steekt.

  eddy de jong
  Bijdrager
  Post count: 7

  Ik weet dat jij meer van dit soort zaken afweet aan al je opleidingen te zien die je al hebt gevolgd en waarmee je op dit moment nog mee bezig bent.
  Wat dat betreft heb ik weinig tot geen ervaring op dit gebied dus zal ik jouw raad ten harte nemen en mij eens goed gaan verdiepen in de NEN 2654-1, regeling van 2002 en de nieuwe certificatieschema’s 2011.
  In elk geval bedankt voor je tips en raad, dit kan ik wel waarderen.

  Groetjes,

  Eddy

  richard visser
  Bijdrager
  Post count: 325

  Concentreer je vooral op de NEN en certificatieschema’s 2011.

  Als je een keer wat wilt weten, mag je ook buiten het forum een keer contact opnemen.

  eddy de jong
  Bijdrager
  Post count: 7

  Ik zal mij zeker concentreren op de NEN en certificatieschema’s 2011, en mocht ik buiten het forum iets willen weten dan zal ik zeker contact met je opnemen, bedankt voor je aanbod trouwens.

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.