Brandpreventieforum Forums Gebruik Evac-chairs in woongebouw

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • annegreeth nijhof
  Bijdrager
  Post count: 34
  #2591 |

  Een vraag van een collega:

  Wat is jullie mening over het gebruik van evacuatiestoelen in een woongebouw met 15 verdiepingen. In dit woongebouw (opgeleverd in augustus) zitten een aantal zelfstandige woningen voor mindervaliden. De mindervaliden kunnen natuurlijk niet zelfstandig vluchten en nu is er een voorstel voor evacuatiestoelen. Maar wat is hier de ervaring mee elders in hoogbouw?
  • Zijn mensen bereid om invalide buren te evacueren?
  • Worden mensen met een evacuatiestoel niet omver gelopen door mensen die vluchten van boven gelegen verdiepingen
  • Moet je per woning een evacuatiestoel hebben, of zijn mensen bij een calamiteit bereidt om terug te gaan naar bijv. de 3e verdieping om een andere buurman te gaan halen. Je moet dus terug het gebouw in via de vluchttrap en tegen de vluchtende mensenstroom in?
  • Is er dan paniek of niet.

  Of moeten mensen gewoon lekker in hun woning blijven zitten en wij moeten de brandweer inlichten waar de mindervalide zich bevinden in een pand?

  louis van wijk
  Moderator
  Post count: 825

  Waarom kunnen de mindervaliden niet zelfstandig vluchten? Ze wonen nochthans zelfstandig :?:

  guust
  Bijdrager
  Post count: 227

  Elke woning is toch één brandcompartiment?? men zit dus 60 minuten veilig en binnen die tijd is de brandweer al brandmeester.
  Zal er echt zo’n paniek zijn in een woongebouw?

  en de evac stoel?? ongetrainde mensen kunnen het ongeveer 1 of 2 trappen volhouden en dan is het klaar met ze.
  Ik hoop niet dat de mindervalide op de 15e verdieping wonen.

  annegreeth nijhof
  Bijdrager
  Post count: 34

  Bedankt voor jullie reacties. De vragen zijn van m’n collega dus ik zal ze aan hem voorleggen. Elke woning is inderdaad een brandcompartiment dus de bewoners kunnen wat dat betreft gewoon in hun woning blijven.

  annegreeth nijhof
  Bijdrager
  Post count: 34


  Dat is nu juist het bijzondere. Deze mindervalide studenten wonen niet in een woonvorm, maar gewoon "zelfstandig" tussen hun leeftijdsgenoten. Zelfstandig wonen is echter iets anders dan zelfstandig vluchten. De zorg wordt geregeld via verschillende organisaties. Initiatiefnemer is Wiel&Deal > http://wielendeal.nl/.


  Dat klopt, maar het druist in tegen je gevoel om bewoners in een brandend gebouw laten zitten. We zitten wel te denken aan deze oplossingsrichting en dan proberen om de brandweer hier actief in te betrekken dmv hun aanvalsplan. Misschien een informatiekaart bij de entree.


  Klopt dat, max 2 trappen? Is dat ook wat de producenten aangeven, of blijkt dat uit de praktijk?


  De mindervalide wonen op de 1e, 2e en 3e verdieping

  guust
  Bijdrager
  Post count: 227

  Max 2 trappen is te doen.

  Dat heb ik zelf in de praktijk meegemaakt. maar het ligt er wel degelijk aan wie de evac stoel begeleidt. is het een mede student dan zal die het langer kunnen volhouden. Vooral het draaien en keren op een bordes is funest.

  Maar ik zou zeggen…laat een collega in de stoel gaan zitten en probeer deze maar eens beneden te krijgen. succes :twisted:

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.