Brandpreventieforum Forums Bouw Eisen stookruimten van ketels > 160 kW

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • brandpreventist
  Bijdrager
  Post count: 52
  #1062 |

  Er is een woongebouw waarbij onderin een ruimte zit waar de huidige ketels (800 kW) in zitten. Deze ketels moeten vervangen worden. Nu heeft mijn voorganger destijds gezegd dat als de ketels in dit pand zouden worden vervangen, de stookruimte ‘volgens eisen van het ministerie van VROM buiten het pand moet worden gemaakt.’
  Met andere woorden, volgens hem moet er een apart gebouwtje (=brandcompartiment) nu naast het woongebouw komen waarin de ketels worden geplaatst.
  Ik kan alleen helemaal niks hiervan terugvinden op de VROM-site, google, of waar dan ook :shock: .

  Zegt dit iemand iets???

  preventiespecialist
  Bijdrager
  Post count: 35

  Bedoelde je voorganger wellicht niet het Bouwbesluit bestaande bouw…. Zie hiervoor de volgende artikelen bestaande bouw:

  Artikel 2.111 ligging
  Lid 1.
  Een besloten ruimte van een gebouw ligt in een brandcompartiment. Dit geldt niet voor een toiletruimte, een badruimte, een meterruimte en een opstelplaats voor een verbrandingstoestel niet gelegen in een stookruimte als bedoeld in artikel 4.92, vierde lid, en een liftschacht die wat betreft de klasse van de brandvoortplanting en de mate van rookproductie voldoet aan de eisen van een brand- en rookvrije vluchtroute.
  Lid 2.
  Onverminderd het eerste lid, liggen een technische ruimte met een gebruiksoppervlakte van meer dan 100 m², een ruimte voor de opslag van bij ministeriële regeling aangegeven brandbare, brandbevorderende of bij brand gevaar opleverende stoffen en een stookruimte als bedoeld in artikel 4.92, derde en vierde lid, in een brandcompartiment.

  Artikel 4.92 plaatsbepaling
  Lid 1.
  Een opstelplaats, als bedoeld in artikel 4.91, voor een open verbrandingstoestel, ligt niet in een toiletruimte of badruimte.
  Lid 2.
  Een opstelplaats voor een stooktoestel ligt niet in een besloten ruimte waardoor een brand- en rookvrije vluchtroute voert.
  Lid 3.
  Een opstelplaats voor een gemeenschappelijk stooktoestel, als bedoeld in artikel 4.91, ligt in een stookruimte.
  Lid 4.
  Een ruimte waarin een of meer opstelplaatsen voor verbrandingstoestellen liggen met een totale nominale belasting van meer dan 160 kW, is een stook-ruimte.

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  Wellicht de NEN 1078, aangestuurd door bijlage 3 artikel 3.3 van de Bouwverordening.

  Deze zegt iets over de opstelling van gasgestookte toestellen. Deze eisen leiden er toe dat het praktisch is de ketels buiten het gebouw te trekken.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.