Brandpreventieforum Forums Bouw eisen mbt doorvoer gevel ketelhuis

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • harremans
  Bijdrager
  Post count: 2
  #688 |

  In een stoomketelruimte (aardgas, circa 2000 kW) wordt een extra buitendeur geplaatst en een doorvoer voor stoom-, gas-, condensaat- en spuileidingwerk.
  Dit voor een tijdelijke buitengeplaatste stoomketel.
  Men wil de voorzieningen laten zitten, nadat de tijdelijke ketel weer verwijderd is. Zo kan in de toekomst snel overgeschakeld worden op een tijdelijke vervangingsketel.

  Vragen:
  Welke brandwerendseisen zijn er voor deze aanpassingen?
  Zijn er zowiezo brandwerendheidseisen gesteld aan een dergelijke ruimte?

  jano
  Bijdrager
  Post count: 222

  In de meest voorkomende gevallen dient een dergelijke ruimte 60 minuten brandwerend te zijn/worden afgescheiden van de aanliggende ruimten (lees ander brandcompartiment). Dit betekent dat de gehele scheidingsconstructie (wanden en plafond/- vloerconstructies) naar aanliggende ruimten brandwerend moeten worden uitgevoerd.
  Of een buitendeur en of wand (die toegang biedt tot het aansluitende terrein) brandwerend moet worden uitgevoerd is moeilijk – vanuit uw vraagstelling gezien – niet na te gaan. Want het één en ander heeft van doen met de afstand tot de erfgrens in de zin van spiegelsymmetrie.

  palmpie
  Bijdrager
  Post count: 1222

  En onder de 5 meter kan je 30 minuten reduceren… :wink:

  harremans
  Bijdrager
  Post count: 2

  @ palmpie;

  u bedoeld dat als de gevel < 5m de brandwerendheid 30 minuten kan zijn?

  Wat als er op 1 meter vanaf de deur en doorvoeren slechts een garagebox staat met smeermiddelen? En stel dat de box ook 60 minuten brandwerend is, moet ik dan nog steeds de doorvoeren/deur in 60 minuten brandwerendheid uitvoeren?

  –kruisje–
  Bijdrager
  Post count: 665

  u bedoeld dat als de gevel < 5m de brandwerendheid 30 minuten kan zijn?

  nee de WBDBO-eis bedraagd dan 30 minuten

  Artikel 2.106 wbdbo
  Lid 1.
  De volgens NEN 6068 bepaalde weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag van een brandcompartiment naar een ander brandcompartiment, een besloten ruimte waardoor een van rook en van brand gevrijwaarde vluchtroute voert, en een niet besloten veiligheidstrappenhuis is niet lager dan 60 minuten.

  Lid 3.
  In afwijking van het eerste lid, kan worden volstaan met 30 minuten, indien:
  het brandcompartiment en de besloten ruimte op hetzelfde perceel liggen, en
  in een gebouw geen vloer van een verblijfsgebied hoger boven het meetniveau ligt dan de in tabel 2.103 aangegeven grenswaarde

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Wel grappig dat jullie allemaal aan het bouwbesluit als enige kader blijven vasthouden. Volgensmij gelden er vanuit milieu-oogpunt eisen die vele malen strenger zijn, en moet je een dergelijke ketel en zijn behuizing narekenen op basis van de PGS-2… Dan ga je het hebben over fysieke gevolgen, brand- en explosieveiligheid, externe veiligheid misschien zelfs nog?

  Bij een dergelijke situatie, die vanuit verschillende regelgeving wordt aangestuurd en daardoor complex wordt, is het ‘simpele’ brandwerendheidje uit ons bouwbesluit al bijna niet relevant meer… Eerst maar eens gaan overleggen met de jongens van milieu dus, ook voor die externe ketel. Die houdt namelijk dankzij de afwezigheid van een behuizing een groter risico in bij explosie.

  De bouwvergunning dekt maar een klein stukje van de ‘veiligheid’ in dit geval.

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.