Brandpreventieforum Forums Bouw eisen in het verleden

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • patrick van de wetering
  Bijdrager
  Post count: 1
  #2614 |

  als aannemer hebben we kantoorgebouw gerealiseerd ca. 15 jaar terug. Onlangs kwam onze opdrachtgever met recent opgezette tekening met brandcompartimentering. Aan de hand van deze tekeningen hebben we een inspectie uitgevoerd. Bij verschillende plaatsen is geconstateerd dat doorvoeringen van de installaties destijds aangebracht niet brandwerend zijn. Maar wat schreven de regels destijds voor?

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  Jullie hebben het 15 jaar geleden gebouwd begrijp ik?
  Toen wisten jullie toch ook hoe het moest?

  2012 -15 = 1998, dus in ieder geval Bouwbesluit 1992. Toen werd de NEN 6068 (eerdere versie) ook al aangestuurd. Deze en de onderliggende tweedelijns normen gaven destijds aan hoe iets beoordeeld moest worden

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  In het gemeentearchief kun je vast nog wel de oude vergunningstekeningen opvragen, en daar zal vast wel de brandwerendheid in minuten van de vergunde scheidingen op staan. Dat is het rechtens verkregen niveau, hetgeen wat vergund is gaat boven wat er in het bouwbesluit staat. Daarnaast kun je aan de uitvoering van de wanden vaak ook wel zien op welke brandwerendheid is ‘gemikt’ bij uitvoering. Wanneer er in een wand wel zelfsluitende brandwerende deuren zitten, maar de afvoeren zijn niet afgewerkt, is het wel duidelijk waar het probleem zit… :)

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.