Brandpreventieforum Forums Bouw Eisen brandwerendheid bestaand plafond in koffiehuis

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • Koning
  Bijdrager
  Post count: 1
  #49532 |

  Situatie: koffiehuis cq lunchroom met daarboven een woonfunctie. Bestaand plafond bestaat uit een houten schrootjes plafond met daarboven het originele stucplafond op riet of gaas tegen de houten vloerconstructie.

  De eigenaar wil zijn zaak opfrissen met een nieuw plafond. Om de overlast te beperken heeft een spanplafond zijn voorkeur. Een spanplafond is wel brandveilig maar niet brandwerend.

  Mijn vraag: de bestaande plafonds blijven onveranderd, hier gaan we onderdoor. Is het een verplichting om een nieuw 60min brandwerend plafond toe te passen??? Of zijn wij vrij een spanplafond toe te passen?? De huidige situatie wordt immers toegestaan en het bestaande plafond laten we onveranderd.

  Bedankt

  Jack Koning

  peter
  Bijdrager
  Post count: 584

  Nee, er is geen verplichting het plafond 60 min brandwerend te maken. Je kunt een spanplafond onder het bestaande plafond hangen mits het bestaande plafond een brandwerendheid heeft van minimaal 20 min. Dat is de eis voor bestaande bouw. Wijzig je iets aan het plafond dan moet de brandwerendheid (feitelijk de wbdbo) minimaal 30 min worden.

  NB. Welke overlast beoogd men te beperken met een spanplafond?

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  De huidige situatie wordt immers toegestaan

  Door wie wordt dat dan toegestaan? :)

  Let er op dat het feit dat het bestaat niet betekent dat het ook goed is. Vaak haal je met een stucplafond nog wel een beetje brandwerendheid, mits het goed dicht zit, en de brand er niet zomaar boven kan komen via bijvoorbeeld spotjes, doorvoeringen of beschadigingen. De gemeente/brandweer controleert dat sporadisch, maar komt niet in alle gebouwen en ziet ook niet alles.

  Degene die daarvoor verantwoordelijk is, is de eigenaar van het gebouw zelf.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.