Brandpreventieforum Forums Bouw Eisen bij bouwhoogte

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • jacques claessen
  Bijdrager
  Post count: 2
  #1772 |

  Hoe wordt landelijk omgegaan met de grens van 20 meter. Ik krijg nu schollgebouw met hoogste vloer 20,5 m boven maaiveld.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  De eisen uit het bouwbesluit zijn gemaximaliseerde waarden, dus al had u 20,05 meter moet u alsnog een droge blusleiding in een gebouw hebben. Die eis geldt zowel voor nieuwbouw als bestaande bouw.

  Dit is de basis, het kan zijn dat de brandweer op grond van de bouwverordening in sommige gevallen nog extra eisen aan de ‘blusbaarheid’ stelt. Wanneer de inzetdiepte meer dan 60 meter is vanaf het tappunt kan de brandweer vragen om extra opstelplaatsen en brandweeringangen, of als alternatief dat de blusleiding ook elders in het gebouw extra aansluitpunten heeft.

  s vreeman
  Bijdrager
  Post count: 273

  …of dat gezien de situatie en onderbouwd met een gelijkwaardige invulling wel acceptabel is (heb je bijvoorbeeld nog een dbl nodig als je ook sprinkler hebt?, wat is de echte inzetdiepte vanaf de TAS etc.).

  sam
  Bijdrager
  Post count: 118

  Wanneer de inzetdiepte meer dan 60 meter is vanaf het tappunt kan de brandweer vragen om extra opstelplaatsen en brandweeringangen, of als alternatief dat de blusleiding ook elders in het gebouw extra aansluitpunten heeft.

  Je hebt gelijk, Joachim: De brandweer kan hierom vragen. Alleen…ze mogen het NIET!!! :F: :F:

  Het Bouwbesluit is redelijk helder over droge blusleidingen: hoogste verdiepingsvloer > 20 meter en afstand tot toegang RC < 35 meter, that’s all folks!!!

  Zolang er geen sprake is van gelijkwaardigheid (een dbl kan eventueel onderdeel uitmaken van je gelijkwaardigheid voor een groot brandcompartiment) heeft de brandweer enkel en alleen te toetsen aan de eisen uit het Bouwbesluit plus aangestuurde delen van NEN 1594. :H: :H:

  nikee
  Bijdrager
  Post count: 46

  Je hebt gelijk, Joachim: De brandweer kan hierom vragen. Alleen…ze mogen het NIET!!! :F: :F:

  Ze mogen het wel vragen, ze mogen het alleen niet eisen. :F: :F:

  Het staat natuurlijk iedereen vrij om aan de minimale eisen die het Bouwbesluit en de Bouwverordening stellen te voldoen. Of het ook verstandig is om dat te doen, terwijl je weet dat je een praktisch zeer lastig te blussen gebouw gaat bouwen is een heel ander verhaal.
  Kun je lekker gaan staan kijken als je gebouw afbrandt en de brandweer er niet goed bij kan :H: :H:

  sam
  Bijdrager
  Post count: 118

  Ze mogen het wel vragen, ze mogen het alleen niet eisen.

  Iets vragen op grond van de bouwverordening is voor mij hetzelfde als eisen. :wink:

  Het staat buiten kijf dat het in sommige gevallen best verstandig is om iets ‘extras’ bovenop het Bouwbesluit te doen. Alleen ligt in dat geval de bal bij de aanvrager. De brandweer mag dit ‘extras’ niet eisen op grond van een verordening, beleid of handreiking. Dit is namelijk al geregeld in het Bouwbesluit, en we hebben met zijn allen afgesproken dat dat veilig is… :H:

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.