Brandpreventieforum Forums Brandmeldinstallatie en Ontruimingsinstallatie Eis Ontruimingsinstallatie bij samenvallende vluchtweg

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • Marco Schuurman
  Bijdrager
  Post count: 2
  #49024 |

  De situatie:

  Kantoor (<500m2) met Begane grond, 1e en 2e verdieping.

  1 trappenhuis.

  Er wordt een brandmeld- en ontruimingsinstallatie geeist met de bewakingsomvang Ruimtebewaking in relatie tot ontvluchten. Dit houdt in dat in dit geval de ruimten en vluchtweg op de 1e en 2e verdieping moeten worden voorzien van automatisch detectie. (Op de begane grond aangekomen kan men twee kanten op vluchten.

  In de NEN 2535:2010 wordt aangegeven dat de ontruiming in het desbetreffende bouwdeel automatisch in werking wordt gesteld.

  Betekend dit dat er op de begane grond geen ontruimingsinstallatie hoeft te worden aangebracht ?

  j. nieuwland
  Bijdrager
  Post count: 801

  In bouwbesluit 2012 6.23 staat het volgende: “Een gebruiksfunctie met een brandmeldinstallatie als bedoeld in artikel 6.20, eerste, tweede en vijfde lid, heeft een ontruimingsalarminstallatie als bedoeld in NEN 2575.

  Het gaat hier om een gebruiksfunctie met een brandmeldinstallatie als bedoeld in artikel 6.20 vijfde lid. Dus een ontruimingsalarminstallatie in de gebruiksfunctie.

  J. Nieuwland

  • Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 7 maanden geleden door Joachim Bolte Joachim Bolte.
  Marco Schuurman
  Bijdrager
  Post count: 2

  Duidelijk, bedankt.

  • Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 7 maanden geleden door  Marco Schuurman.
  m
  Bijdrager
  Post count: 24

  Maar…als het gaat om een BMI uitsluitend verplicht vanwege 6.20 lid 5 (enkele vluchtweg):

  Doel van de BMI/OAI is dan ervoor te zorgen dat in het deel dat aangewezen is op de enkele vluchtroute het snel gedetecteerd wordt als die vluchtroute wordt bedreigd, zodat de ontruiming daarvan snel plaats kan vinden en men niet ‘opgesloten’ wordt door de brand/rook.

  Dan zou mijns inziens qua ontruimingsgebied toch volstaan moeten kunnen worden worden met het ontruimen van de enkele vluchtweg + aangrenzende ruimten, t/m de ruimte waar de vluchtwegen splitsen (het verplicht bewaakte gebied). De rest is immers bouwkundig in orde zonder BMI/OAI.

  • Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 7 maanden geleden door  m.
  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Als ik de 2575 zo bekijk hoeft het denk ik geen probleem te zijn om voor wat betreft de samenvallende vluchtwegen te bepalen dat de daaraan gelegen ruimten het ‘ontruimingsgebied’ zijn, en dat dit tegelijk ook de alarmeringszone is voor dat specifieke stukje van de installatie. Het is logisch om bij een aanwezige BMI/OAI met grotere omvang de gebieden hieruit te gebruiken.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.