Brandpreventieforum Forums Bouw Een aanleunwoning met maar een in / uitgang

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • wilma coppens
  Bijdrager
  Post count: 1
  #2667 |

  Ik werk in de thuiszorg en heb een client (minder mobiel) die nu een jaar een nieuw gebouwde aanleunwoning heeft. Het rare aan deze woning is, dat deze woning alleen een voordeur heeft, die grenst aan een gemeenschappelijke gang. Zij heeft dus maar een uit/ in gang. Moet een woning, in welke vorm dan ook , beschikken over nog een uitgang, zodat deze igv nood gebruikt kan worden?

  ivo de hoogen
  Bijdrager
  Post count: 125

  In principe ligt er in eerste aanleg geen verplichting tot aanwezigheid van 2e vluchtweg. Gezien Uw omschrijving is er sprake van een woonfunctie met zorg op afroep. Dit gebouw is voorzien van een installatie om brand tijdig te ontdekken.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Bouwkundig gezien wordt er (hoe vreemd het ook klinkt) geen rekening gehouden met de bewoners van de woning. En de vluchtwegen zijn bouwkundige voorzieningen. Qua installatie kunnen er nog wel wat verschillen zijn met een ‘reguliere woning’.

  Het bovenstaande wil natuurlijk niet zeggen dat de ontwerper niet op eigen initiatief een extra uitgang had kunnen maken, niemand die hem daarin tegen zou houden. En meestal zie je bij kangaroe- en zorgwoningen e.d. ook wel binnendoorgangen zodat de hulpverlener niet buitenlangs hoeft.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.