Brandpreventieforum Forums Beheersbaarheid van brand dubbele deurconstructie

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • erik goossens
  Bijdrager
  Post count: 3
  #1283 |

  Adviseur en lokale brandweer komen met het volgende;
  In een brandscheiding (60 minuten) tussen twee compartimenten zitten meerdere openingen die bij brand worden afgesloten met een brandrolscherm, aangesloten op de BMI. Dat moeten wij wijzigen in twee brandrolschermen van 30 minuten aan weerzijden van de wand. Argument; extra zekerheid om alle openingen te kunnen bewaken op het moment dat men in het pand de brand staat te blussen. Mocht een scherm om welke reden niet sluiten dan zal de andere dat wel doen..? Sterker nog, men wil dit ook doorvoeren bij een "normale" vluchtdeurconstructie (kozijn met deur) Hoe dat moet worden uitgevoerd is nog even een raadsel maar de belangrijkste vraag is; wie kan deze "flauwekul" ontzenuwen of is dit daadwerkelijk te eisen? Help :BRAND:

  nikee
  Bijdrager
  Post count: 46

  Dit is daadwerkelijk te eisen als er compartimenten worden gerealiseerd die groter zijn dan 1000 m2. Het komt uit het concept Beheersbaarheid van Brand, waarin staat beschreven aan welke eisen er voldaan zou moeten worden om een brandcompartiment groter dan 1000 m2, het maximum dat het Bouwbesluit toestaat te realiseren. Het aantal verbindingen (deuren) tussen een compartiment groter dan 1000 m2 en een ander compartiment mag maximaal 2 zijn. Als een deur "dubbel" wordt uitgevoerd telt deze niet als verbinding.
  Vraag eventueel uw adviseur om meer uitleg van het concept Beheersbaarheid van Brand en vraag eventueel om alternatieven. Die zijn er namelijk wel, maar op basis van uw informatie is niet in te schatten of die voor u ook aantrkkelijk zijn.

  erik goossens
  Bijdrager
  Post count: 3

  Beste Nikee,

  Bedankt voor je reactie. Ik houd er wel een "dubbel" gevoel aan over, want ik blijf het een vreemd verhaal vinden. Je zou dan namelijk eerder verwachten dat de deuren dan aan beide zijden 60 minuten brandwerend moeten zijn omdat die in een brandwand van 60 minuten zijn opgenomen. Nu volstaat men met een optelling van twee keer 30 waarbij men er rekening mee houdt dat er een deur open kan blijven staan, dus feitelijk voldoet de constructie dan niet.

  Hoeveel verbindingen mag ik maken in compartimenten die kleiner zijn dan 1000m2..?

  nikee
  Bijdrager
  Post count: 46

  De uitvoering van brandcompartimenten tot 1000 m2 wordt geregeld in het Bouwbesluit. Daarin wordt niets gezegd over het aantal verbindingen.

  Overigens houdt het dubbel uitvoeren van deuren verband met de inzet van de brandweer. Het concept BvB gaat uit van de inzet van 1 brandweerwagen met 6 personen. Als voldaan wordt aan de eisen uit het concept t.a.v. de afstand tusen 2 verbindigen en de bereikbaarheid ervan en de nabijheid van een watervoorziening, kunnen er 2 verbindingen tegelijkertijd gezekerd worden door de brandweer (water erop). Als er dan ergens anders in het compartiment een deur faalt zou er bij de enkele uitvoering van de deur helemaal geen wbdbo meer zijn, dan is 30 minuten altijd nog beter. Binnen die tijd kan er ook altijd een extra brandweerwagen aanwezig zijn om op die plaats branduitbreiding te voorkomen.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.