6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • j. nieuwland
  Bijdrager
  Post count: 801
  #1379 |

  Van een kennis uit de verzekeringswereld kreeg ik de vraag gesteld of een brandmeldinstallatie – geeist door de verzekeraar en te voorzien van doormelding naar RAC incl. certificering- geweigerd mag worden door de RAC.
  Vanuit GB is slechts niet-automatische bewaking vereist.
  RAC gaf aan alleen de meldingen te willen ontvangen van door hun geeiste installaties.

  Is dit juridisch correct? en wat vinden we ervan?
  Met name omdat aan alle voorwaarden wordt voldaan (certificering enz.)

  J. Nieuwland

  johan
  Bijdrager
  Post count: 621

  Dat is wel heel apart ! je zou de aansluitvoorwaarden op kunnen vragen, daarin zou dan moeten staan dat enkel installaties welke worden aangelegd op basis van het GB mogen worden aangesloten op de RAC.

  palmpie
  Bijdrager
  Post count: 1222

  Verzekering = schade beperking

  Het zal dan voornamelijk gaan om detectie in de uren dat het gebouw niet in gebruik is. Vaak is ook een inbraakinstallatie aangelegd. Moet die van de verzekering ook rechtstreeks doormelden naar de politie of gaat die wel naar een PAC? :roll:

  Iedere BMI levert toch een aantal onechte meldingen op. Waarom kan er geen survillant van een bewakingsfirma als eerste terplaatse gaan? Of doen die er langer over dan 8 minuten en is de brandweer er sneller (en goedkoper)… :roll:

  Vaak heeft de gemeente wel een belang bij een snelle brandmelding want een school die niet meer gebruikt kan worden levert een hoop overlast op (zoeken vervangende schoolruimte, uitval van lessen, enz). Maar aan de andere kant kosten OMS meldingen gemeentes (met een vrijwillige brandweer) handen vol met geld en leveren demotivatie op bij de vrijwilligers.

  Dat is wel heel apart ! je zou de aansluitvoorwaarden op kunnen vragen, daarin zou dan moeten staan dat enkel installaties welke worden aangelegd op basis van het GB mogen worden aangesloten op de RAC.

  Een aansluiting is een civielrechtelijke overéénkomst tussen de RAC en de abonnee. Zover mij bekend is er geen wet die de RAC verplicht om iederéén aan te sluiten. Wel staat er in het GB dat bepaalde bebouwen moeten aansluiten op de RAC en niet op bijv. een PAC of naar een receptie.
  Maar als je niet voldoet aan de NEN2535 / certificering (aansluitvoorwaarden) dan kan zelf een geëiste installatie afgesloten worden ondanks dat er in het GB staat dat de BMI door moet melden. Daarna krijg je zeer waarschijnlijk wel beperkende maatregelen bestuursrechtelijk opgelegt…

  johan
  Bijdrager
  Post count: 621

  Vaak speelt inderdaad ook het maatschappelijk belang een grote rol, niet alleen bij scholen maar ook zeker ook bij industrie !
  en over goedkoop gesproken, volgens mij gaan er ook heel wat belastingcentjes naar de brandweer…;)
  Het blijft overigens wel een afweging, ik denk wel dat certificering het verschil moet maken tussen wel of niet aansluiten op de RAC.

  jano
  Bijdrager
  Post count: 222

  Voldoet de "vrijwillige" installatie wel aan de aansluitvoorschriften van het RAC?
  Daarnaast een is het wel een beetje vreemd dat het RAC de aansluiting weigert want het is ook een inkomstenbron, toch!

  djeepman
  Bijdrager
  Post count: 22

  Als vanuit het GB slechts "niet-automatische" bewaking wordt geeist, zal er waarschijnlijk ook geen eis tot doormelding vermeld staan (uitzonderingen daargelaten), dus geen aansluiting :(
  Maar het is wel een beetje vreemd dat een groot aantal van de installaties die momenteel doormelden naar de diverse RAC’s niet zijn gecertificeerd en jij wil een installatie doormelden die wel is gecertificeerd :?
  En het grote aantal "ongewenste" meldingen met een handbrandmeldinstallatie zal ook wel meevallen. Tenzij de handmelders spontaan uit zichzelf een melding genereren ;-)

  Greetz Djeepman

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.