15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 31)
 • Auteur
  Berichten
 • r v alte
  Bijdrager
  Post count: 6
  #2690 |

  Beste forumleden,

  Ik ben op zoek naar de beste rook- cq brandmelder. Voor onze situatie. Wij zijn een organisatie die cliënten huisvest in (o.a.) ‘standaard’ woningen. Het interne beleid eist dat elke ‘droge’ ruimte voorzien is van een rookmelder, dus ook de slaapkamers en woonkamers. Daar zit em vaak de kneep, want in die ruimten wordt veelvuldig gerookt. Dat betekent dat rookmelders regelmatig vals/ongewenst alarm geven en cliënten deze uit frustratie weghalen. Hittemelders hebben niet de voorkeur, aangezien deze pas afgaan als het eigenlijk al te laat is. Daar gaat je streven om de cliënten een veilige(re) woonomgeving te bieden…
  Op internet heb ik nog geen gespecialiseerde onafhankelijke bedrijven gevonden die alles weten van de beschikbare typen en toepassingsgebieden. Een kenniscentrum, zoals dat wel voor noodverlichting bestaat, lijkt er t.a.v. branddetectiemiddelen ook niet te zijn. Dus daarom de vraag aan jullie: wat voor type rook- of brandmelder zou je in deze situatie adviseren? We leven bijvoorbeeld met het idee dat 230V-melders beter geschikt zijn, dan die op batterijen. Maar of dat klopt, kan ik niet staven, laat staan beargumenteren.
  Als je me merk en type kunt noemen, zou dat mooi zijn. Maar technische specificaties zijn nog mooier, want dan kan ik gaan shoppen bij verschillende leveranciers. Alvast dank!

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  Het ‘kenniscentrum’ is niet echt onafhankelijk (is namelijk van een leverancier van armaturen).

  Een woningmelder (die voldoet aan de NEN 2555) is betrouwbaarder dan een batterijmelder omdat je daarbij afhankelijk bent van de gebruiker die een batterij vervangen.

  Rokende mensen en rookdetectie gaan per definitie niet samen.
  Je biedt de mensen een veilige omgeving, maar ze hoeven er geen gebruik van te maken……………

  http://www.brandpreventieforum.nl/bedrijven/18/ voor niet onafhankelijk advies van deskundigen
  http://www.brandpreventieforum.nl/bedrijven/1/ voor advies van partijen die als het goed is geen producten hoeven te verkopen (maar wel uren)

  r v alte
  Bijdrager
  Post count: 6

  Bedankt voor je reactie.
  Het Kenniscentrum heeft inderdaad een "kleurtje". Maar als je daar doorheen kijkt, is er wel een hoop nuttige informatie te halen.

  Voor de helderheid: onze cliënten zijn mensen met psychiatrische en verslavingproblematiek en de woningen worden door ons gehuurd of zijn in ons bezit. We hebben/nemen de verantwoordelijkheid om de brandveiligheidsvoorzieningen, w.o. de rookmelders, jaarlijks te onderhouden. Het vervangen van de batterijen wordt standaard jaarlijks door de onderhoudspartij uitgevoerd. Maar als de rookmelder er niet meer is, wordt dat lastig…

  Het zou mooi zijn als iemand met de benodigde expertise met suggesties kan komen, want dan hebben andere bezoekers van dit forum wellicht ook nog iets aan het antwoord. (Ik neem aan dat onze organisatie niet de enige is met dergelijke problematiek.)

  Is een NEN 2555-melder ook nog om andere redenen betrouwbaarder?

  ivo de hoogen
  Bijdrager
  Post count: 125

  Geachte heer,

  Wij hebben al diversen klanten bijgestaan met deze problematiek. Als hier sprake is van een woonzorgfunctie is in veel gevallen een brandmeldinstallatie met volledige detectie verplicht (bijv. Binnen gemeente tilburg hanteert men een document waarin deze functie wordt omschreven als wonen met zorg, dit hoeft geen bepaalde intensiteit te bezitten, soort van begeleid wonen). Bij een brandmeldinstallatie kan men de rookmelders instellen op het beoogde gebruik, zeker als men werkt met multisensormelders. Deze hebben zowel hitte als rook nodig om volledig te worden geactiveerd. Ook nauwkeurig kijken naar plaatsing in de kamer kan hierbij van enig nut zijn. Voordeel is dat men ten alle tijde gewaarschuwd wordt als men ongeoorloofd de rookmelder verwijderd, hierbij gaat de centrale in storing en zal hierbij een storingsmelding (geluidssignaal) produceren ( of evt doormelding van storing naar PAC).
  Het is afhankelijk van de gemeente waar dit in speelt waar voor hen de grens van zorg en wonen ligt is onze ervaring. Voor meer informatie kun U mij altijd telefonisch of per mail benaderen. 0683979178 of info@hoogenadvies.

  r v alte
  Bijdrager
  Post count: 6

  Beste heer De Hoogen,

  Bedankt voor uw reactie. Bestaan er ook autonome combinatie-melders?
  De situatie waar mijn vraag specifiek op gericht is, betreft de woonfunctie (voor zorg), met zorg op afspraak. Het gaat dan in 90% van de gevallen om zelfstandige appartementen en studio’s. De overige 10% betreft rijtjeswoningen met maximaal 4 bewoners. Gehele of gedeeltelijke detectie met brandmeldinstallaties is naar ons idee niet verplicht en kostentechnisch zeker niet wenselijk.

  ivo de hoogen
  Bijdrager
  Post count: 125

  Geachte heer,

  Er zijn inderdaad melders op de markt die geheel autonoom zijn (nen2555), echter valt er uit bijlage I van bb2012 op te maken dat er sprake is van de eis van volledig bewaking. Echter, is dit afhankelijk van de interpretatie van het bevoegd gezag. Mijn mening is dat men op lange termijn beter uit is met een brandmeldinstallatie, zeker gezien het gebruik (storingen, onderhoud). Qua prijs hoeft dit niet zo heel veel te verschillen met de overgenomen oplossing. Alles zal draaien om een juiste projectie, zeker als men rekening houdt met het beoogde, praktische gebruik.
  In welke plaats speelt dit?

  r v alte
  Bijdrager
  Post count: 6

  Beste heer De Hoogen,

  Ik ben benieuwd waar u de conclusie uit trekt dat er zelfs volledige bewaking nodig is in een woning die gelijk staat aan die van u of van mij. Doormelding is m.i. niet nodig, al sde bewoner bij brand maar gewaarschuwd wordt. We hebben het over een 400 adressen in de regio Utrecht. Als ik voor elk van die woningen een BMI, inclusief bekabeling, melders, manuren en dergelijke moet rekenen, lijkt me dat zowel qua kosten als qua beheer en onderhoud een beetje veel van het goede…

  richard visser
  Bijdrager
  Post count: 325

  Beste Ivo,

  Als we het BB2012 nemen, wat kunnen we dan nog met het bevoegd gezag? Dat is misschien een leuke discussie op het forum……

  ivo de hoogen
  Bijdrager
  Post count: 125

  Geachte heer,

  Er is ook geen sprake van doormelding, maar van volledige bewaking. Ik kan U het beleidsstuk van de gemeente tilburg doen toekomen, echter gaat dit toevoegen niet via mijn iPad. In tilburg wordt dit namelijk als groepszorgwoning op afspraak. Echter is deze interpretatie gedaan op de situatie en afhankelijk van diverse factoren. Ik wil hierbij expliciet melden dat dit niet met zekerheid is te stellen. Kunt u mij een voorbeeldproject doen toekomen, met tekening? Dan zouden wij, vrijblijvend, eens kunnen kijken wat de evt mogelijkheden zijn.
  Ik kan u dan ook het beleidsstuk doen toekomen.

  Met een nen2555, gekoppelde multisensormelder kan dit ook opgelost worden. Echter zijn deze ook wel aan de prijs, de installatiekosten van dit systeem verschillen niet zo gek veel met de BMI. Wij zouden dan ook eens een project willen beoordelen en calculeren om u zodoende inzicht te geven in deze prijsverschillen.

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  tjonge jonge, gaat het zo slecht in de branche?

  Deze platte reclame is toch niet nodig?

  kruisje pietersenkruisje pietersen
  Bijdrager
  Post count: 172

  tjonge jonge, gaat het zo slecht in de branche?

  Deze platte reclame is toch niet nodig?

  Kennelijk wel…

  Ik ben trouwens in de veronderstelling dat het niet toegestaan is om reclame te maken op het forum, maar ik kan het mis hebben… :bwt:

  X never ever marks the spot

  louis van wijk
  Moderator
  Post count: 825

  Juist.
  Daarom zijn er een paar berichten verwijderd.
  Een aantal berichten zijn discutabel, maar bevatten toch nog wat informatie. Dus die krijgen nog even het voordeel van de twijfel.

  ivo de hoogen
  Bijdrager
  Post count: 125

  Even voor de duidelijkheid, wij willen mensen helpen alleen gaat dit soms niet zonder meer informatie die misschien privacygevoelig is. En, jà, ook wij moeten een boterham verdienen. Wij zijn niet kerkgebouwen en adviseren altijd een type of soort en geen specifiek merk. Maar het zullen wel weer de bouwplantoetsers in loondienst zijn die hier iets van vinden….

  kruisje pietersenkruisje pietersen
  Bijdrager
  Post count: 172

  Even voor de duidelijkheid, wij willen mensen helpen alleen gaat dit soms niet zonder meer informatie die misschien privacygevoelig is. En, jà, ook wij moeten een boterham verdienen. Wij zijn niet kerkgebouwen en adviseren altijd een type of soort en geen specifiek merk. Maar het zullen wel weer de bouwplantoetsers in loondienst zijn die hier iets van vinden….

  Ivo, je hebt de twee berichten die verwijderd zijn waarschijnlijk niet gezien, maar er werden wel degelijk specifieke merken aangeprezen (Protec en Argina). Overigens als je een boterham wil verdienen met het geven van adviezen, neem dan via een PB contact op met de vraagsteller, dan kun je vrij uit spreken.

  Met vriendelijke groet,
  De Bouwplantoetser :F: (was trouwens een leuke alias geweest, maar dit geheel ter zijde :adviseur: )

  X never ever marks the spot

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  sorry dat ik mee afdwaal van het topic, maar de opmerking:

  Maar het zullen wel weer de bouwplantoetsers in loondienst zijn die hier iets van vinden….

  is in mijn ogen een beetje ongepast.

  Het forum is er om elkaar op weg te helpen en niet als goedkope aquisitietool. Gelukkig hebben we moderators die ingrijpen als het forum een etalage van producten (zij het rookmelders zij het adviesdiensten) dreigt te worden.

  De drijfveer voor deelname aan het forum moet het delen van kennis en ervaring zijn. Op deze wijze kunnen wij ons mooie vak (bouwplantoetser/handhaver/adviseur/projecteringsdeskundige/beheerder/gebruiker/architect/noem maar op) uitdragen en samen werken aan veilige oplossingen.

  Er zijn voldoende middelen om je commerciële doel te bereiken zonder het podium van brandpreventieforum te gebruiken.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 31)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.