Brandpreventieforum Forums Bouw cv ketel in natte ruimte

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • guust
  Bijdrager
  Post count: 227
  #1055 |

  Er is weer eens een probleem naar voren gekomen.

  Nieuwbouw woningen. flatje drie bouwlagen. bovenelkaar liggende woningen
  schachten lopen uiteraard door naar het dak. deze zijn 30 minuten brandwerend.
  aan de ene kant van de schacht zit de badkamer met de nodige afvoeren.
  De brandwerendheid van die afvoeren behoeven volgens regionale afspraken nergens aan te voldoen.
  Aan de andere kant is / was een berging getekend. nu blijkt dat deze berging totaal is betegeld en ook de plaats is van de wasmachine.
  Ook komt hier de cv installatie met de nodige aan en afvoer pijpen.

  Moeten deze pijpen nu wel of niet voorzien worden van een brandmanchet? :paashaas:

  s vreeman
  Bijdrager
  Post count: 273

  Tja, sinds wanneer gaan regionale afspraken boven de woningwet? :shock:

  De WBDBO tussen de woningen, via de schachten natte groep en schacht, moet in de basis natuurlijk 60 minuten zijn. Als je dit zonder manchetten kunt aantonen, mogen ze wegblijven en anders….

  jarnold ter meer
  Bijdrager
  Post count: 252

  :lol: idd dat kan dus niet. Is bij calamiteiten juridisch ook best lastig volgens mij. Enerzijds geeft de gemeente een advies dat onder de maat is, anderzijds is de eigenaar ook sterk verantwoordelijk.

  Als de schacht compleet omringd wordt door natte ruimten vind ik dat Vreeman gelijk heeft. Echter kom ik zelden situaties tegen waarbij de schacht compleet omringd wordt door natte ruimten. Vaak grenst er bijvoorbeeld ook nog een wand van de schacht aan de keuken. Indien hier brand ontstaat kan het zich relatief snel ontwikkelen.

  Afhankelijk van wat er allemaal door de schacht loopt (elektriciteit?) en de grootte van de schacht worden ze vaak min of meer als apart BC beschouwd. Volgens mij staat dit ergens in een van de delen "Brandveiligheid: Ontwerpen en Toetsen" van SBR. In dat geval wordt er dus vanuit gegaan dat de brandscheiding rondom (dus elke scheidingswand van de schacht) 60 min WBDBO heeft. Indien een wand grenst aan bijvoorbeeld een keuken kan een brand zoals gezegd zich snel ontwikkelen. Een leidingdoorvoer vanuit de keuken (PVC waterafvoer) is hierbij wel een heel zwak punt. Het is dan uiteraard wel handig dat doorvoeren uitgevoerd worden met brandmanchetten of opschuimende kussentjes (afhankelijk van de diameter van de doorvoer). Indien de doorvoeren heel klein zijn zou het overbodig kunnen zijn. Maar wat kosten nu een paar brandmanchetten…

  guust
  Bijdrager
  Post count: 227

  Maar meestal lopen de schachten geheel door zonder vloeren erin.
  En als de vloer tussen de woningen in die schacht er nu ook in ligt?
  natuurlijk wel met de nodige doorvoeren maar het is niet zo’n open gat.

  jarnold ter meer
  Bijdrager
  Post count: 252

  Als er zich een schacht voordoet zoals ik het al eerder heb beschreven, wordt de schacht beschouwd als apart BC. Kortom zal het dan brandtechnisch gescheiden moeten worden. Waar je de brandscheiding legt is denk ik geheel over aan de (installatietechnisch) ontwerper. Als de voorkeur is om de brandscheiding verticaal te situeren (schacht loopt door zonder vloeren) dan zul je dus de wanden en doorvoeringen in de wanden brandtechnisch moeten scheiden.

  Als men de brandscheiding horizontaal wil situeren (dus met vloeren in de schacht) dan zal daar logischer wijze ook de brandscheiding moeten liggen. De [woordenboek]brandkleppen[/woordenboek] e.d. moeten dan ook in de vloer zitten. Je kan in een dergelijke situatie eigenlijk ook niet meer spreken van een schacht. Aandachtspunt hierbij is dat lang niet altijd dezelfde [woordenboek]brandklep[/woordenboek] als voor de wand ook in de vloer gebruikt kan worden. Dit heeft te maken met de testcondities van de verschillende [woordenboek]brandkleppen[/woordenboek]. De brandkleppenleverancier of luchtkanalenboer kan je hierin adviseren.
  Als er in deze situatie, waarin de brandscheiding in de vloer wordt gelegd, ook nog wanden omheen staan, is dat om de leidingen netjes uit het zicht weg te werken. Hier hoeven dan geen brandwerende scheidingen van gemaakt te worden. Deze zitten immers al in de vloer. Dubbel werk heeft geen zin. Overigens kunnnen de wanden dan wel in werkelijkheid brandwerend zijn (halfsteens muurtje), maar zijn dan brandtechnisch niet aangewezen als compartimentscheiding (dat zit dan immers in de vloer).

  Kortom afhankelijk van waar de comparitmentscheiding wordt gelegd, het ene of het andere toepassen.

  guust
  Bijdrager
  Post count: 227

  Dik voor mekaar.

  Alle doorvoeren worden voorzien van een brandmanchet.
  thanks voor de info

  ruud van liempd
  Bijdrager
  Post count: 189

  als je nog verdere informatie zoekt over het brandveilig afwerken van doorvoeren dan is het boek ‘brandveilige doorvoeringen’ van SBR een aanrader (http://www.sbr.nl). met alleen manchetten redt je het niet. ophanging wordt bijvoorbeeld nog veel te weinig naar gekeken.

  zit er overigens ook de aan/afvoer van de mechanische ventilatie?

  s vreeman
  Bijdrager
  Post count: 273

  als je nog verdere informatie zoekt over het brandveilig afwerken van doorvoeren dan is het boek ‘brandveilige doorvoeringen’ van SBR een aanrader (http://www.sbr.nl). met alleen manchetten redt je het niet. ophanging wordt bijvoorbeeld nog veel te weinig naar gekeken.

  zit er overigens ook de aan/afvoer van de mechanische ventilatie?

  zou kunnen, maar is nogal afhankelijk van het type wand lijkt me. Kijk gewoon in de productdocumentatie en testrapporten etc. zodat je weet hoe het exact moet cq. mag. Zonder voorstander te zijn van een bepaald product werkt ook het promathandboek of de site van Gerco goed, maar ook andere internetsites geven goede info mbt wat wel en niet kan (brandwerende PUR in metalstudwanden…. of voor naden van 10 cm…..). Mag je een aannemer best op wijzen als ie weer eens aan het knoeien slaat…

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.