Brandpreventieforum Forums De Koffiehoek Cursus Obex

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • gerwin
  Bijdrager
  Post count: 17
  #1192 |

  Is er iemand die me meer kan vertellen over de [woordenboek]cursus[/woordenboek] Gebruiksbesluit/Bouwbesluit bij Obex.nl?
  Is dit een interessante [woordenboek]cursus[/woordenboek] als je je meer wilt verdiepen in de actuele regelgeving en het toepassen van de regels op ontwerpen? Ik werk nl. bij een architectenbureau.

  Alvast bedankt.

  johan
  Bijdrager
  Post count: 621

  Gerwin,

  Ik ben niet op de hoogte van de inhoud van de opeleiding bij Obex maar wij (Adviesbureu van DIjke) verzorgen ook een basisopleiding Bouwbesluit en Gebruiksbesluit met betrekking tot brandveiligheid. Wellicht is het handig om even te vergelijken.
  Na deze opleiding ben je in staat reguliere plannen te toetsen en te voorzien van een advies. Na het volgen van deze opleiding van 10 dagen bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan het NBBE examen Brandmeester Preventie.
  Meer info kun je halen op de site http://www.avd.nu

  olaf van alst
  Bijdrager
  Post count: 71

  Dag Gerwin,

  Ik ben zelf werkzaam bij Obex en ook als docent geef ik de door jou genoemde cursus. De opzet is een tweedaagse cursus waarbij je kennis maakt met de brandveiligheidseisen zoals deze omschreven staan in het bouwbesluit en in het gebruiksbesluit. Tevens wordt in de cursus ingegaan op de oorsprong van de regelgeving en het doel er van.
  Voor jou is het ontzettend interessant omdat alle onderwerpen / eisen de revue passeren. Je kunt snel links maken naar je eigen projecten. Ook is er veel tijd voor vragen, uit bijvoorbeeld je eigen ontwerpen.

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  In een tweedaagse cursus kan niet HEEL veel tijd voor vragen zijn. Ik geloof dat de OBEX mensen meer uit de installatie-hoek komen, dus vraag mij af in hoeverre er gedegen kennis over het beoordelen van bouwplannen aanwezig is (De oude opleiding brandmeester preventie duurde 22 dagen en omvatte de basis volgens de regelgeving).

  Vergelijk deze cursus eens met bijvoorbeeld:
  http://www.bob.nl/default.asp?ElementID … eid=S/BBBG
  http://www.bouwforum.nl/home/home::cursusagenda
  http://sbr.nl/

  olaf van alst
  Bijdrager
  Post count: 71

  De reactie van kruislijst kan ik goed begrijpen, de kennis bij Obex komt van origine uit de installatie hoek, brandmeld en ontruiming.

  Er zijn echter ook mensen die zich bezig houden met bouwplantoetsingen en gebouw inspecties. De kennis hierover is dus ook ruimschoots aanwezig. Deze mensen zijn ook de docenten.

  Je moet een tweedaagse cursus natuurlijk niet vergelijken met een 10 of 21 daagse opleidingen. Het doel van de tweedaagse cursus is je kennis te laten maken met het Bouwbesluit en het Gebruiksbesluit op het gebied van brandveiligheid.

  pdandré
  Bijdrager
  Post count: 46

  Ik heb de cursus onlangs gevolgd. Zelf ben ik projectleider bij een erkend branddetectiebedrijf.
  De cursus was zeer interresant en informatief ook al zal ik met veel van de gegeven informatie niet of nooit te maken krijgen.

  (Bouwkundig) adviseurs en architecten zullen de gegeven informatie goed kunnen gebruiken en toe kunnen passen en daarom is het voor deze groep mijn inziens echt een must.

  Onze docent Dhr. B. v/d Berg was duidelijk zeer goed op de hoogte van de bouwkundige aspecten en de regelgeving. En kon het prima uitleggen. Gericht vragen stellen was geen enkel probleem en er was voldoende ruimte voor.

  Persoonlijk vond ik dat er (gezien mijn werkzaamheden) iets te weinig werd ingegaan op de brandmeld en ontruimingsinstallaties, maar ik begreep dat daar nog een andere cursus voor is.

  Maar ik kan hem echt aanraden!

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.