Brandpreventieforum Forums Gelijkwaardigheid algemeen Compartimentering tussen gesprinklerde ruimten?

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • hans boekenoogen
  Bijdrager
  Post count: 1
  #2889 |

  Is een brandscheidende wand ((sub)compartimentering) nog vereist tussen twee naast elkaar gelegen ruimten welke beide zijn voorzien van een sprinkler systeem?

  arnaud van den brink
  Bijdrager
  Post count: 18

  Indien de sprinklerinstallatie is geprojecteerd volgens de gestelde voorschriften (NEN-EN 12845, NEN 1073 welke op grote lijnen overeenkomt met de "oude" VAS), lijkt mij dit niet nodig. Wel is er in principe een brandscheiding nodig tussen de gesprinklerde en ongesprinklerde delen van het gebouw. In de regel geldt dan een brandscheiding van 60 minuten, of anders indien vastgelegd in het UPD (uitgangspuntendocument).

  Maar misschien dat een ander forumlid met meer sprinklerdeskundigheid meer kan vertellen/aanvullen.

  l mol
  Bijdrager
  Post count: 1

  Conform het Bouwbesluit dient er een indeling in brandcompartimenten en subbrandcompartimenten gemaakt te worden (Bouwbesluit afdeling 2.10 en 2.11). Een brandcompartiment mag maximaal 1.000m2 bedragen of in geval van een industriefunctie maximaal 2.500m2 (waarin maximaal 100 m2 kantoorfunctie) (Bouwbesluit artikel 2.83). Een verdere opdeling van het brandcompartiment in subbrandcompartimenten kan noodzakelijk zijn voor het veilig vluchten, indien de maximaal toegestane (gecorrigeerde) loopafstand (volgens Bouwbesluit artikel 2.102 lid 4 t/m 7) wordt overschreden. De maximale (gecorrigeerde) loopafstand die door rook afgelegd mag worden en dus ook de maximale afstand tot de uitgang van het (sub)brandcompartiment mag maximaal 30 meter en voor een celfunctie maximaal 22,5 meter bedragen (Bouwbesluit artikel 2.102 lid 4). Voor subbrandcompartimenten met een lage bezetting mag de loopafstand langer zijn, maar maximaal 60 meter (Bouwbesluit artikel 2.102 lid 6 en 7).

  Op basis van gelijkwaardigheid kan door toepassing van de Methode Beheersbaarheid van Brand mogelijk een groter brandcompartiment worden gerealiseerd. Er worden dan wel aanvullende eisen aan dit brandcompartiment gesteld zoals b.v. het toepassen van een sprinklerinstallatie (afhankelijk van het gekozen maatregelenpakket).

  Echter kan het toepassen van een sprinkelinstallatie alleen een gelijkwaardige oplossing bieden voor de toegestane omvang van een brandcompartiment (Bouwbesluit artikel 2.83). De scheidingen tussen de subbrandcompartimenten welke aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat alle aanwezige personen binnen afzienbare tijd het (sub)brandcompartiment kunnen verlaten dienen nog wel conform de regelgeving van het bouwbesluit (artikel 2.102 lid 4 t/m 7) aanwezig te zijn.

  arnaud van den brink
  Bijdrager
  Post count: 18

  Goede aanvulling van L Mol mbt de maximale loopafstanden.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.