Brandpreventieforum Forums Bouw certificaat in vreemde taal aangeleverd

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • johan
  Bijdrager
  Post count: 621
  #1834 |

  Ik krijg een vraag over de certificering van brandwerende verf / coating welke wordt aangebracht op een staalconstructie.
  Is een gemeente verplicht om een buitenlands testrapport zo in behandeling te nemen of mag een gemeente vragen om een testrapport in de nederlandse aangeveleverd te krijgen ?

  janus magnus
  Bijdrager
  Post count: 89

  Dit mag in elke Europese taal, mits de instelling juist geaccrediteerd is.

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  waar staat dit?

  johan
  Bijdrager
  Post count: 621

  Ik heb inmiddels dit boven water gekregen

  In Algemene Wet bestuursrecht in afdeling 2.2 staat in art 2:6 dat Nederlandse taal wordt gebruikt, waarbij wordt aangegeven dat als gebruik wordt gemaakt van een andere taal mag worden gebruikt indien dit doelmatiger en de belangen van derden niet onevenredig wordt geschaadt.

  Voor de rest gaan de artikels over wanneer Friese taal mag worden gebruikt.

  Ter info: er zijn gemeenten die verwijzen naar de AWB om Nederlandse stukken te vragen.

  In Besluit Indieningsvereisten aanvraag bouwvergunning staat in toelichting van paragraaf 3.2.4. dat mbt kwaliteitsverklaringen dient te worden voldaan wat wordt gezegd in Regeling Bouwbesluit 2003.

  Zie hieronder bijbehorende tekst:

  Afdeling 1.5 Erkende kwaliteitsverklaringen
  Artikel 1.17
  Een instelling die overeenkomstig artikel 16 van de richtlijn bouwproducten door de lidstaat van oorsprong is erkend met het oog op het afgeven van kwaliteitsverklaringen voor andere lidstaten, wordt gelijkgesteld met een door de minister aangewezen onafhankelijk deskundig instituut als bedoeld in artikel 1, lid 1, onderdeel j, van de Woningwet. 14

  Artikel 1.18
  Als merkteken voor een door de minister erkende kwaliteitsverklaring bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel j, van de Woningwet en artikel 1.6 van het besluit, worden aangewezen:

  a. het woordmerk "KIWA" voor kwaliteitsverklaringen die betrekking hebben op bouwmaterialen of bouwdelen voor waterleidingsinstallaties;

  b. het woordmerk "KEMA" voor kwaliteitsverklaringen die betrekking hebben op bouwmaterialen of bouwdelen voor elektriciteitsinstallaties;

  c. het woord- of beeldmerk "KOMO" voor kwaliteitsverklaringen die betrekking hebben op andere bouwmaterialen, bouwdelen, of bouwwijzen;

  d. het merkteken dat wordt gevoerd door een instelling als bedoeld in artikel 1.17, voor kwaliteitsverklaringen terzake van bouwproducten waarop die erkenning betrekking heeft, behoudens in gevallen als bedoeld in artikel 16, vierde lid, derde volzin, van de richtlijn bouwproducten.

  Artikel 1.19
  De minister draagt eenmaal per kalenderjaar zorg voor opstelling en bekendmaking van een overzicht, alsmede van wijziging van dat overzicht, van bouwmaterialen en bouwdelen waarvoor een door de minister erkende kwaliteitsverklaring als bedoeld in artikel 1.6 van het besluit is afgegeven.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.