Brandpreventieforum Forums Rekenen aan brandveiligheid Breedte ‘trap’ op tribune

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Auteur
  Berichten
 • peter
  Bijdrager
  Post count: 584
  #2896 |

  Artikel 7.13 van het Bouwbesluit schrijft bij zitplaatsen minimale afmetingen voor van ‘gangpaden’. Bij veel stoelen op een rij moet het gangpad minimaal 1,1 m breed zijn. Niet duidelijk is of dit ook voor tribunes geldt maar daar lijkt het wel op. Stel dat we de gangpaden op een tribune trap noemen waarvan de afmetingen aan het Bouwbesluit voldoen.

  Leveranciers van tribunes verwijzen voor trappen op tribunes naar Europese normen zoals 13200-5 waarin dezelfde afmeting staat van 1,1 m breed (met als advies 1,2 m). Er staat in die Europese norm ook dat de nationale regels gerespecteerd moeten worden.

  Artikel 2.108, lid 3 geeft een functionele eis voor vluchtroute: er moet ‘veilig’ gevlucht kunnen worden. Stel nu dat veilig is dat een rookcompartiment binnen 1 minuut, NEN 6089, ontruimd moet kunnen zijn uitgaande van de opvang- en doorstroomcapaciteiten van art. 2.108.

  Er zijn, ik vermoed veel, tribunes die bij de gehanteerde breedte van 1,1 m voor de trappen niet aan bovenstaand begrip van veilig voldoen. Theoretisch lijkt het erop dat een trap op een tribune oneindig lang/hoog mag worden. Heeft iemand ervaring met dit knelpunt?

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  wat is nu het knelpunt?

  peter
  Bijdrager
  Post count: 584

  Om iedereen bij een trapbreedte van 1,1 m binnen 60 s van de tribune af te krijgen.

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  De 6089 is toch niet van toepassing binnen een ruimte?

  peter
  Bijdrager
  Post count: 584

  @kruislijst

  Misschien niet binnen een ruimte, wel binnen een rookcompartiment. Maar ook zonder de 6089, vind je het dan verantwoord dat gangpaden en trappen oneindig lang zijn ongeacht het aantal personen dat daar gebruik van maakt?

  richard visser
  Bijdrager
  Post count: 325

  Op grond van het eerste onderdeel van de hier boven beschreven bepalingsmethode kan het aantal personen per tijdseenheid worden berekend, dat een doorsnede in een trappenhuis en daarop aansluitende ruimten in de vluchtrichting moet kunnen passeren. Dit is de vereiste doorstroomcapaciteit van het trappenhuis en daarom aansluitende ruimten. De doorstroom- capaciteit van het trappenhuis hoeft niet op elke plaats gelijk te zijn, maar mag bij gebruik van deze methode, in de vluchtrichting, nooit zover afnemen dat de capaciteit als gevolg van opstoppingen (opstuwing) in gevaar komt.

  In elke doorsnede van het trappenhuis en daarop aansluitende ruimten moet blijkens het eerste lid de doorstroomcapaciteit zijn afgestemd op het aantal personen dat zich op de bouwlagen boven die doorsnede bevindt. Bij deze berekening is rekening gehouden met de omstandigheid dat vluchten vanaf een hoger gelegen bouwlaag meer tijd kost dan van een lager gelegen bouwlaag. Om die reden is voor een doorsnede van een hoger gelegen bouwlaag 1 minuut per bouwlaag in mindering gebracht op de ontruimingstijd van het gebouw.

  Bij het vaststellen van de wijze waarop de benodigde doorstroomcapaciteit kan worden berekend, heeft het uitgangspunt gegolden dat een doorsnede op de vluchtroute dat ver verwijderd is van het eind van de vluchtroute, ruim voor het verstrijken van de toegestane ontruimingstijd van het gebouw moet zijn gepasseerd door alle vluchtenden die langs deze doorsnede moeten. Na het passeren van dat punt moeten de vluchtenden immers nog diverse bouwlagen overbruggen voor zij buiten zijn.

  De toegestane ontruimingstijd van het gebouw (trappenhuis en daarop aansluitende ruimten) is afhankelijk van de uitvoering van dat trappenhuis, maar bedraagt nooit meer dan 30 minuten. Zonder aanvullende voorzieningen (gelijkwaardigheid) kan, wil zijn voldaan aan het voorschrift inzake de doostroomcapaciteit, praktisch gezien een gebouw bij toepassing van deze methode niet meer dan 30 bouwlagen hebben.

  Het tweede onderdeel geeft een bepalingsmethode waarmee kan worden vastgesteld hoe groot de doorstroomcapaciteit van een vluchtroute op een bepaalde plaats is. De doorstroomcapaciteit is recht evenredig met de breedte van de vrije doorgang van de vluchtroute. Omdat men zich over trappen minder snel kan verplaatsen, is de doorstroomcapaciteit daar lager dan op vloeren.

  peter
  Bijdrager
  Post count: 584

  Dank voor je reactie.

  richard visser
  Bijdrager
  Post count: 325

  was gekopieerde tekst

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  De ‘trap’ kan niet oneindig lang zijn. Er zijn basiseisen voor de loopafstand en je mag niet meer dan vier meter hoogte overbruggen in een SBC.

  peter
  Bijdrager
  Post count: 584

  Inderdaad ondervangen loopafstand en maximale hoogte een oneindige lange tribune. Dat scheelt. Neemt neemt niet weg dat de ontruimingstijd met een tribune lang kan zijn.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Heb je het bij tribunes niet eerder over een ‘trapvormige vloer’ dan over een echte trap?

  peter
  Bijdrager
  Post count: 584

  Zo zou het ook genoemd kunnen worden.

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.