Brandpreventieforum Forums Bouw Brandwerendheid gevelbekleding strandhuisje

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • hans scheers
  Bijdrager
  Post count: 1
  #1825 |

  Kan iemand mij informatie geven over materialen die bruikbaar zijn om een wand van een strandhuisje (vergelijkbaar met stacaravan) 30 minuten Weerstand tegen Brand Doorslag en Brand Overslag (WBDBO) te geven?

  De meeste huisjes bestaan uit een houten skelet met een buitenbekleding van kunststof schroten en een binnenbekleding van printplaat, multiplex of spaanplaat. Ik ben vooral geïnteresseerd in materialen voor de bekleding van de buitenwand. Zijn er bijvoorbeeld kunststof schroten bekend die voldoen aan de eisen ?

  Alvast bedankt voor de reactie.

  jarnold ter meer
  Bijdrager
  Post count: 252

  Er zijn verschillende materialen bekend. Bij strandhuisjes hebben eenvoudige en goedkope materialen de voorkeur als ik het goed begrijp. Je zou dan kunnen denken aan brandwerende sandwichpanelen. Bij houtskeletwandjes kunnen gipskarton- of Promatectplaten aan de binnenzijde toegepast worden. Houd je bij dergelijke materialen wel strikt aan de bevestigingsvoorwaarden van de leverancier, anders kan dat de brandwerendheid nadelig beinvloeden.

  Speciaal geimpregneerd hout kan brandwerender gemaakt worden. Hierbij moet je je goed realiseren dat dit onderhoud vergt. Het impregeermiddel verliest z’n eigenschappen door de tijd heen, dus moet de behandeling periodiek toegepast worden (bijvoorbeeld eens per 4 jaar).
  Kunststof gevelbekleding zijn overwegend thermoplasten en is daarmee per definitie een probleem. Er is vast brandwerende kunststof gevelbekleding verkrijgbaar, maar de keuze hieruit is wat beperkt…
  Als je eventjes een poosje Googled kom je vast vele materialen tegen.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Houdt er ook rekening mee dat een WBDBO van 30 betekent dat elk huisje ‘maar’ 15 minuten brandwerendheid hoeft te garanderen.

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  Hout wordt erg snel ‘opgevreten’ door zout.

  De truuk is om de brandwerendheid niet te zoeken in je buitenschil.

  Maak bijvoorbeeld een wand met aan de binnenzijde twee platen gipsplaat, houten regelwerk met steenwol isolatie (voor de brandwerendheid. Niet aan de buitenzijde een laag kunststof folie en kippengaas. Daarover timmer je de schrootjes.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.