Brandpreventieforum Forums Beheersbaarheid van brand brandwerende wand bij kas

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • michelvanruijven
  Bijdrager
  Post count: 2
  #1116 |

  Een bedrijfsruimte moet worden afgescheiden van een kas.
  De kas heeft volgens de tabel geen brandbare massa ( nul ). De kas in uitgerust met met een brandwerend Flame Protect energiedoek van Bonar.
  Waarom is het uberhaupt noodzakelijk/nuttig hier een brandwerende tussenwand te plaatsen ? Er word een tussenwand met een brandwerendheid van 30 minuten geeist aan de hand van de vuurlastberekening van de bedrijfsruimte. De situatie bestaat al 12 jaar, de leeftijd van een kas is gemiddeld 17 jaar de bouwkosten worden begroot op 85.000 Euro.
  Op kas nieuwbouwprojecten in Wieringermeer zie ik ook geen brandwerende tussenwanden.

  duiveltjeduiveltje
  Bijdrager
  Post count: 417

  Naar mijn mening hoef je geen brandwerende wand te plaatsen.
  De bedrijfsruimte is een brandcompartiment, maar de kas is dit niet.
  Van een BC geldt alleen een WBDBO-eis naar een ander BC, een veiligheidstrappenhuis of een van brand en rook gevrijwaarde vluchtroute.

  Wel kun je nog de nodige discussie krijgen over de begrenzing van het brandcompartiment. het wordt al een stuk duidelijker als beide in een aparte besloten ruimte liggen. Maar zoals gezegd geldt geen eis van brandwerendheid aan de begrenzing.

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  Artikel 2.104 ligging
  Lid 1.
  Een besloten ruimte ligt in een brandcompartiment. Dit geldt niet voor een toiletruimte, een badruimte, een meterruimte en een opstelplaats voor een verbrandingstoestel niet gelegen in een stookruimte als bedoeld in artikel 4.88, vierde en vijfde lid, en een liftschacht die wat betreft de klasse van de brandvoortplanting en de mate van rookproductie voldoet aan de eisen van een brand- en rookvrije vluchtroute.
  Lid 4.
  Een niet besloten verblijfsgebied ligt in een brandcompartiment.
  Lid 7.
  Het eerste en vierde lid zijn niet van toepassing op een lichte industriefunctie, die uitsluitend is bestemd voor het bedrijfsmatig telen, kweken of opslaan van gewassen of daarmee vergelijkbare producten, met een volgens NEN 6090 bepaalde permanente vuurbelasting van ten hoogste 150 MJ/m².

  Als de kas wordt gebruikt voor telen, kweken, opslaan van gewassen, behoeft het geen brandcompartiment te zijn (discussie is op het stallen van landbouwvoertuigen, pallets en kisten hier ook onder geschaard mag worden).

  Artikel 2.106 wbdbo
  Lid 1.
  De volgens NEN 6068 bepaalde weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag van een brandcompartiment naar een ander brandcompartiment, een besloten ruimte waardoor een van rook en van brand gevrijwaarde vluchtroute voert, en een niet besloten veiligheidstrappenhuis is niet lager dan 60 minuten.

  Dit is de basiseis. Met deze artikelen en de toelichting van duiveltjes moet je volgens mij een eind komen

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.