Brandpreventieforum Forums Bouw Brandwerend maken aluminium binnendeur kozijn

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • Marlies
  Bijdrager
  Post count: 1
  #49150 |

  Bestaande situatie, gebouw met logiesfunctie. De hotelkamers dienen een wbdbo van 30 minuten (logiesverblijf, beschermd subbrandcompartiment) te hebben, echter heeft men ooit in de bouw (tientallen jaren geleden) aluminium binnendeur kozijnen toegepast (zonder verdere voorzieningen). Zowel deur als kozijn voldoen niet aan een wbdbo van 30 minuten.

  Kunnen bestaande aluminium kozijnen worden aangepast/ opgedikt om deze alsnog te laten voldoen aan een wbdbo van 30 minuten?

  peter
  Bijdrager
  Post count: 584

  Een tamelijk specifieke situatie die niet goed te beantwoorden is zonder tekeningen van de situatie.

  Er zijn mogelijkheden metalen kozijnen een hogere brandwerendheid te geven door er een houten lat tegenaan te zetten.

  NB. Bestaande situatie? Dan is doorgaans een wbdbo van 20 min voldoende.

  1 user thanked author for this post.
  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Inderdaad een summiere vraagstelling, maar bij ongevulde aluminium kozijnen zou ik het niet eens proberen. Ga er maar van uit gaan dat je de complete kozijnconstructie moet vervangen. Als je geluk hebt, en de deuren zijn aannemelijk voldoende brandwerend,  kun je die misschien hergebruiken.

  Je bent dan wel bezig met ‘bouwen’, en zult niet kunnen blijven zitten op het aanschrijvingsniveau. Als uit de originele vergunning een RVN van 30 minuten blijkt moet je dat herstellen. beschermde subcompartimentering heeft geen ‘onderwaarde’ van 30 minuten zoals brandcompartimentering, dus wanneer je RVN minder dan 30 is zou je dat mogen handhaven zolang je maar niet onder de 20 minuten uit komt.

  Praktisch gezien zit je waarschijnlijk toch wel op 30 minuten, omdat dat het niveau is waarop de meeste bouwmaterialen tegenwoordig minimaal geleverd/getest worden.

  1 user thanked author for this post.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.