Brandpreventieforum Forums Bouw Brandwerend detail stalen dakbeplating

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • arnold de beer
  Bijdrager
  Post count: 12
  #2697 |

  De brandscheidingen in een bestaand bouwwerk voldoen ter plaatse van de dak-/wandaansluitingen middels stalen dakplaten niet aan de gestelde brandwerendheid. Als oplossing willen we de onderzijde van de beplating de cannelures dichtzetten en voorzien van een strook brandwerende beplating. Nu komen er ook situaties voor waarbij de scheiding een brandscheiding vormt tussen een brandcompartiment en een extra beschermde vluchtroute (brand-en rookvrije vluchtroute). Voor deze locaties geldt de WBDBO-eis alleen vanuit het BC. Is het in dit detail voldoende om de brandwerende strook en cannelures vulling onder de stalen dakplaten maar aan één zijde aan te brengen (in het brandcompartiment)?

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Groot probleem met die platen is dat het detail misschien wel de WBDBO kan halen, maar dat de weerstand tegen bezwijken van de hele constructie te laag is om te garanderen dat die oplossing op haar plaats blijft bij brand.
  Wat gebeurt er bij een brand wanneer de constructie in het compartiment bezwijkt? blijft die muur staan, blijven de dakplaten mooi aansluiten, blijven de cannelures dicht? en is er een kans dat de brand zich boven het dak verder gaat uitbreiden?

  ab
  Bijdrager
  Post count: 205

  Zoals Jochem al zegt, platen die over een brandscheiding door lopen zullen bij bezwijken vervormen. Mogelijke kieren die dan tussen de dakplaat en de brandscheiding ontstaan doen zullen dan branddoorslag veroorzaken.

  Een ander aspect is dat als er sprake is van brandbare isolatie je ook nog tegelrijen zult moeten toepassen.

  Een beter detail is dan ook om de dakplaat in het midden van de brandscheiding door te snijden, dan de canalures en de ruimte boven de brandmuur met steenwol tye vullen. Indien er sprake is van een brandbare dakisolatie dan ook nog tegelrijen toepassen. Vorenstaand detail bewerktstelligd 60 minuten wbdbo.

  guust
  Bijdrager
  Post count: 227

  Zet je dan ook de cannelures aan de bovenzijde dicht? Volgens mij zal dat wel moeten.

  Het is trouwens bestaande bouw en dus een lagere eis voor de WBDBO

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Het is trouwens bestaande bouw en dus een lagere eis voor de WBDBO

  Weet je niet zeker, het kan ook verbouwniveau zijn… En op dat moment moet je aan de rechtens verkregen niveau gaan voldoen. Dan mag ik hopen dat we het niet over een herindeling van een hal hebben die met hulp van gelijkwaardigheid is opgericht, want dan mag je opnieuw beginnen met aantonen, en kan het goed zijn dat je een WBDBO moet maken die zelfs boven niveau nieuwbouw ligt om de boel maar beheersbaar te houden.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.