Brandpreventieforum Forums Bouw Brandweer gaat minder controleren

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • louis van wijk
  Moderator
  Post count: 825
  #616 |

  bron: actueel nieuws republic.nl 08/07/08

  Brandweer gaat minder controleren
  08 juli 2008, 10:46 uur. Karin Backx, redactie@republic.nl De rol van de brandweer verandert nu ze minder hoeven te controleren stelt de Nederlandse Vakvereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding. Het kabinet heeft vrijdag besloten dat de brandweer vanaf 1 oktober nieuwbouw niet automatisch meer hoeft te controleren op brandveiligheid. ‘De nadruk komt te liggen op handhaving’, aldus de vakvereniging.

  NVBR: het niveau van brandveiligheid moet gelijk blijvenDe brandweer controleert nu nog van tevoren bij alle nieuwbouw of die voldoet aan alle veiligheidseisen. Dat zal vanaf 1 oktober een stuk minder gebeuren, zo heeft het kabinet bepaald. Een gebruiksvergunning is alleen nodig voor de meest risicovolle gebouwen, waar veel kwetsbare mensen bij elkaar zijn. Het gaat dan om bijvoorbeeld kinderdagverblijven met meer dan tien kinderen, basisscholen en hotels en tehuizen met meer dan tien bedden.

  De brandweer komt voor ingebruikname niet meer kijken of het gebouw aan de eisen voldoet. In plaats daarvan heeft de eigenaar de plicht te melden dat hij zelf heeft vastgesteld dat hij aan alle eisen voldoet.

  De rol van de brandweer verandert door dit besluit, stelt de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) in een reactie. ‘De nadruk zal meer komen te liggen op handhaving in plaats van vergunningverlening.’

  Een ander gevolg van het besluit is dat de eisen voor brandveiligheid in het hele land gelijk worden. Nu hebben gemeenten nog verschillende eisen. Die zullen vanaf 1 oktober gelijkgetrokken worden. De NVBR vindt dit een positieve ontwikkeling. ‘Dat iedere gemeente andere regels hanteerde, zorgde voor onnodig veel regeldruk.’

  Het niveau van brandveiligheid moet volgens de NVBR gelijk blijven. Zo is er volgens de brandweer te weinig aandacht voor de brandveiligheid bij kamergewijze verhuur, bijvoorbeeld studentenwoningen. ‘Aan kamerverhuur worden nu in het Gebruiksbesluit algemene eisen gesteld, die sommige gemeenten eigenlijk onvoldoende vinden, maar waarvan zij niet kunnen afwijken. Bovendien kunnen regels omzeild worden door een te ruime formulering van wat nu wel of niet kamergewijze verhuur is, ’ aldus de vakvereniging.

  Om de medewerkers van de brandweer goed voor te bereiden op het Gebruiksbesluit, start de NVBR een programma ‘Anders denken, anders doen’. Op 17 september organiseert de vereniging een congres, waar het plan van aanpak wordt toegelicht. ‘De aanmelding hiervoor loopt storm’, meldt de NVBR. Het ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld aan de vakvereniging.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Laat ik nu altijd gedacht hebben dat de preventieve toets bij de bouwvergunning hoorde… :paashaas:

  Ik neem aan dat ze bedoelen dat de brandweer voor minder gebouwen gebruiksvergunningen gaat afgeven, en dat dus als enige mogelijkheid voor controle bij die gebouwen de repressieve methode overblijft…

  ruud van liempd
  Bijdrager
  Post count: 189

  helemaal gelijk engeltje. bouw en woning toezicht is verantwoordelijk voor het toezicht tijdens en met oplevering van de bouw.

  verder maakt het volgens mij niet zo heel veel uit. ik controleer nu ook regelmatig panden die niet vergunningsplichtig zijn. het enige verschil wat er komt is dat je secretaris minder blij is omdat er minder leges binnen komen en je toch evenveel werk blijft houden.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.