Brandpreventieforum Forums Bouw Brandveiligheid studentenhuis en BB 2012

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • wes francken
  Bijdrager
  Post count: 2
  #2682 |

  Case: vrijstaande woning, 1 hoofdingang, 1 zij-ingang.
  Begane grond: 5 kamers, gemeensch. keuken, gemeensch. toilet. Uitkomende op 1 gang.
  Verdieping: 2 kamers, gemeensch. woonkamer, gemeensch. badkamer, gemeensch. toilet. Uitkomende op 1 gang.
  Verdieping: 2 kamers. Overloop.
  Eigenaar: stichting. Huurder betaalt maandelijks het huurbedrag.
  Huurder: vereniging. Bewoners/leden vormen een zeer hechte groep studenten in verenigingsverband. Kamers niet afgesloten. De leden betalen contributie aan de vereniging incl. verbruiksbijdrage. De vereniging draagt af aan de stichting.
  Iedere kamer en gang is voorzien van standaard brand/rookmelder (Praxis). Maandelijks getest.
  Geen subbrandcompartimenten of WBDBO van toepassing.

  De stichting is als eigenaar van een kamerverhuurpand aangeschreven door gemeente, dat niet geheel wordt voldaan aan BB 2012. Er dienen cf. NEN2555 rookmelders geplaatst te worden in iedere verblijfsruimte/wooneenheden en gangen. Doorgekoppeld incl. 220V en batterij.
  Vraag: Is de regeling BB van toepassing op deze woning en dienen wij als eigenaar hierin (stevig) te investeren? Of kunnen wij blijven volstaan met huidige beperkte voorziening.

  ivo de hoogen
  Bijdrager
  Post count: 125

  Bewaking conform nen2555 aanbrengen, een jaar geleden was een brandmeldinstallatie nog verplicht.
  Gemiddelde kosten installatie per bewoner, afhankelijk van pand, tussen €250 en € 500

  johan
  Bijdrager
  Post count: 621

  Bewaking conform nen2555 aanbrengen, een jaar geleden was een brandmeldinstallatie nog verplicht.
  Gemiddelde kosten installatie per bewoner, afhankelijk van pand, tussen €250 en € 500

  BB art. 6.21 lid 2

  marcel van opdam
  Bijdrager
  Post count: 174

  Even los van de regelgeving. Is een draadloos systeem volgens NEN2535 geen goedkopere oplossing en wellicht ook beter.

  ab
  Bijdrager
  Post count: 205

  Of al dan niet draadloos conform NEN 2555. Volgens mij zijn de Ei melders een goed alternatief.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Het is nogal een stap van de gemeente om een bestaand gebouw op nieuwbouwniveau aan te schrijven. Want daar hebben we het over. In die aanschrijving staat een concreet niveau waaraan je moet gaan voldoen, en het is niet zo eenvoudig daar vanaf te wijken. Je kunt natuulijk wel in alternatieven gaan denken, maar een aanschrijving kent niet zoiets als ‘gelijkwaardigheid’. Wanneer je dat alternatief wilt gaan uitvoeren, zou je dus met de gemeente daarover in overleg moeten, en zij zouden hun aanschrijving daarop moeten aanpassen/aanvullen als ze het ermee eens zijn.

  Daarnaast, zoals gezegd een forse maatregel, die de nodige kosten met zich mee gaat brengen. In wezen zijn jullie niet aan het verbouwen ofzo, dus uitgangspunt voor jullie gebouw is het niveau ‘bestaande bouw’, wat GEEN installatie vereist. De gemeente kan aanschrijven naar een hoger niveau (maximaal nieuwbouw) op grond van art. 13 Woningwet, maar moet daarbij heel specifiek omschrijven waarom ze het in jullie geval nodig vindt de maatregel door te voeren. Daar moet een goede onderbouwing bij, waarin ze objectief het risico afwegen (zijn er zoveel meer branden in studentenhuizen?), en ook jullie belangen (allemaal, ook de financiele) laten meewegen. Daaruit komt een bepaald maatregelpakket (misschien zijn gamma-rookmelders wel voldoende). Het kan dus bijna ook niet zo zijn dat de gemeente ‘zomaar’ een aanschrijving op de mat laat vallen die raakt aan nieuwbouwniveau, daarover had eerst overleg moeten zijn. De meeste gemeenten doen zoiets ook in een ‘drietrapsraket’, dan krijg je eerst een constateringsrapport (dat is je overlegmoment), daarna een concept-aanschrijving (je waarschuwing) en daarna een echte aanschrijving (het officiele traject).

  Je ziet nog wel eens dat gemeenten zich ‘algemene’ verbetertrajecten voornemen, bijvoorbeeld om alle studentenhuisvesting in een stad qua installatie op nieuwbouw te krijgen, of een generiek beleid te schrijven voor de brandveiligheid van bestaande gebouwen. Maar zelfs wanneer dat zo is, mogen ze dat beleid alleen als onderlegger gebruiken, en moeten ze alsnog situatie na situatie specifiek gaan beoordelen.

  louis van wijk
  Moderator
  Post count: 825

  @joachim

  niveau bestaande bouw is in dit geval m.i. art. 6.21 lid 2, zoals iemand hiervoor vermeldde.

  Afdeling 6.5. Tijdig vaststellen van brand, nieuwbouw en bestaande bouw
  Art. 6.21, lid 2.
  Bij een woonfunctie voor kamergewijze verhuur heeft een besloten ruimte waardoor een vluchtroute voert tussen de uitgang van een verblijfsruimte en de uitgang van de woonfunctie een of meer rookmelders die voldoen aan en zijn geplaatst volgens de primaire inrichtingseisen als bedoeld in NEN 2555. Dit geldt niet voor een woonfunctie met een brandmeldinstallatie als bedoeld in artikel 6.20.

  wes francken
  Bijdrager
  Post count: 2

  Bedankt voor de verhelderende bijdragen. Er is inderdaad sprake ve drietrapsraket, waarbij we nu in de concept-aanschrijving zitten. Voor deze kostenpost van ongeveer 3.000 euro heeft de St. geen EV en nog niet kunnen reserveren. Een huurverhoging levert pas aan het eind van het jaar middelen op. De vraag is nu of de gemeente Enschede heeft nagedacht over het verstrekken van subsidies. We zullen zien.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.