Brandpreventieforum Forums Bouw Brandoverslag bestaand en nieuw gebouw op eigen perceel

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • peter
  Bijdrager
  Post count: 584
  #778 |

  Ik heb één perceel. Daarop staat een gebouw. Naast dat gebouw komt een nieuw gebouw op datzelfde perceel. Moet ik dan alleen de brandoverslag vanuit het nieuwe naar het bestaande gebouw beoordelen?

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Wanneer je ervoor kiest van elk gebouw 1 compartiment te maken (hoeft namelijk niet per-se), moet je onderzoeken wat voor een brandwerendheid de scheidingsconstructie van het bestaande gebouw heeft. Deze waarde kun je meenemen in de beoordeling van het branduitbreidingstraject van het nieuwe BC naar het bestaande.

  De waarde telt dus mee in de WBDBO, maar je hoeft voor de bouwaanvraag alleen het uitbreidingstraject van nieuw naar bestaand te ondezoeken op grond van de nieuwbouweisen.

  Let er wel op dat er voor het bestaande gebouw ook een eis ligt, namelijk die van bestaande bouw. Vice versa zul je dus ook moeten kijken of de branduitbreiding van bestaand naar nieuw aan de eis voor bestaande bouw voldoet.

  jarnold ter meer
  Bijdrager
  Post count: 252

  (Engeltje was me net even voor :lol: )

  Dit hangt helemaal af van de situatie, gebruiksfuncties en de indeling van de brandcompartimenten (zie BB artikel 2.105 voor het nieuwe bouwdeel en artikel 2.112 voor het bestaande bouwdeel). Zoals Engeltje al zegt hoeven het, afhankelijk van de situatie, niet persé apart BC’s te betreffen.

  De vraag die je moet stellen is: zal de gewijzigde situatie nog brandveilig zijn (brandoverslagrisico’s)? Indien het twee aparte BC’s betreft dan is de gewijzigde situatie dus "niet meer" zondermeer brandveilig en zou dit aangetoond moeten worden. Het antwoord op jouw vraag is dus: je moet beide situaties beoordelen (als het aparte BC’s betreft). Immers moet brandoverslag voorkomen worden. Als je alleen het nieuwe bouwdeel beoordeeld kan er nog steeds brandoverslag plaatsvinden van het bestaande naar het nieuwe deel, dus is het dan niet brandveilig.

  Waar pas ik de voorzieningen toe (als die benodigd zijn), in het bestaande, nieuwe of combinatie van beide? Je moet zelf een inschatting maken wat het meest verstandige is. Stel: je hebt twee tegenover elkaar gelegen openingen van waaruit brandoverslag optreed. Dan breng je de voorziening aan in het nieuwe bouwdeel, omdat hiervoor de strengste eis geldt en je daarmee automatisch voldoet aan de eis vanuit het bestaande bouwdeel (ervan uitgaande dat de dichte geveldelen van het nieuwe bouwdeel voldoende brandwerend zijn). Immers is de eis voor bestaande bouw 20 minuten en nieuwbouw 30 minuten voor de openingen. Als je de voorziening aanbrengt in het bestaande bouwdeel (20 min) voldoe je dus niet tov de nieuwbouw (30 min). Je zou wel een combinatie kunnen maken, maar ivm sloopwerkzaamheden en een dubbel aantal aan voorzieningen is dit vaak niet wenselijk, tenzij er al brandwerende voorzieningen in het bestaande deel zijn. Dan kun je dit aftrekken van de benodigde voorziening in het nieuwe bouwdeel (zoals Engeltje ook al aangeeft).

  Indien de onderlinge afstand korter is dan 5 meter vind er vlamcontact plaats. In dat geval zul je sowieso voorzieningen moeten aanbrengen.

  Succes ermee! :wink:

  peter
  Bijdrager
  Post count: 584

  @Blackdawn: Dat het om brandveilige situaties zou moeten gaan is maar ten dele waar, zie spiegelsymmetrische situaties.

  Ik betwijfel overigens of er eisen aan het bestaande gebouw gesteld kunnen worden. Er wordt namelijk niets gewijzigd aan dat gebouw.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  De eisen voor bestaande bouw zijn algemeen geldend vanuit art. 1b lid 2 van de Woningwet. Hieraan MOET je voldoen, altijd. Het is dus geen kwestie of je iets gaat verbouwen of niet, dat niveau mag geacht worden aanwezig te zijn.

  Verder heb je hier niet te maken met spiegelsymmetrie, maar met een situatie waarin je bij beide gebouwen de hand hebt. Het samenstel moet veilig zijn, dus wanneer je ervoor kiest weinig brandwerendheid in je bestaande gebouw te hebben, krijg je een zwaardere eis op je nieuwbouw.

  Niet ‘gelijke monnikken gelijke kappen’ dus, maar ‘helemaal zelf doen’.

  louis van wijk
  Moderator
  Post count: 825

  Wat is de gebruiksoppervlakte van beide gebouwtjes bij elkaar?

  peter
  Bijdrager
  Post count: 584

  Wat is de gebruiksoppervlakte van beide gebouwtjes bij elkaar?

  Exact is het nog niet bekend maar het nieuwe gebouw heeft bijna 1000 m2 gebruiksoppervlakte (go). De go van het bestaande gebouw is (nog) niet bekend maar zal ook in die orde van grootte liggen. In totaal dus bijna 2000 m2.

  jarnold ter meer
  Bijdrager
  Post count: 252

  Houdt wel rekening met verdiepings- en zoldervloeren voor het bepalen van het GO. Waarschijnlijk heb je dit wel gedaan, maar ik zie nog te vaak (vooral bij loodsen) dat dit nog weleens wordt vergeten.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.