Brandpreventieforum Forums Bouw brandgang

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • kat smoek
  Bijdrager
  Post count: 3
  #1573 |

  Beste forummers,

  Ik heb de volgende vraag.

  Wij hebben in 2006 een huis gekocht met recht van overpad bij de buren. Het overpad komt evenals onze enige andere uitgang, de voordeur, uit bij de voorkant van het huis.

  Vroeger was er achter het huis een steeg/brandgang.
  De voormalige achterburen hebben zich ooit eens een stuk steeg toegeeigend, waardoor meerdere achterburen dit gingen doen.
  De steeg is nu zo goed als verdwenen.

  Bestaan er geen regels mbt brandveiligheid dat een brandgang vrij moet blijven en dat er altijd een voor en een achter uitgang moet zijn?
  Als er immers aan de voorkant brand uitbreekt, zitten we als ratten in de val.

  Alvast bedankt voor uw reactie!

  Vriendelijke groet,

  Kat

  erwin brinkhorst
  Bijdrager
  Post count: 93

  De huidige bouwregelgeving kent geen noodzaak voor een brandgang. Een uitgang aan bijvoorbeeld de voorzijde is voor de standaard woning toereikend. Op het gebied van brandveiligheid zult u dus geen gronden vinden voor de noodzaak van een brandgang.

  Natuurlijk kunt u binnen de woning rookmelders aanbrengen om bij een brand in de woning snel gealarmeerd te worden. In geval van een brand buiten de woning aan de voorzijde kunt u samen met de buurt ook organisatorische maatregelen treffen om het risico op brand of de omvang daarvan te beperken (tuinen snoeien, geen containers o.i.d. plaatsen,…)

  Als u zich echt onveilig voelt en de verhoudingen in de buurt daarvoor op scherp wilt zetten, heeft u ten aanzien van een brandgang meer kans van slagen op het gebied van kadastrale begrenzingen en bestemmingsplannen.

  kat smoek
  Bijdrager
  Post count: 3

  Ok, dank u wel voor de informatie.
  Nee, ik ben niet van plan de relatie met de buren ervoor te verzieken. Ik was op zoek naar een rechtvaardiging vanuit veiligheidsoogpunt, maar die is er dus niet.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Nee. Het kan wel zijn dat er notarieel zaken zijn vastgelegd over een recht van overpad. Normaliter moet het mogelijk zijn met fietsen of kliko’s bij de achtertuin te kunnen komen. Het is dus even de vraag of dat ‘toe-eigenen’ helemaal legaal is gebeurd.

  kat smoek
  Bijdrager
  Post count: 3

  Ok, bedankt voor de reacties!

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.