Brandpreventieforum Forums Brandweer Overig Brand Moerdijk

14 berichten aan het bekijken - 1 tot 14 (van in totaal 14)
 • Auteur
  Berichten
 • emiel van rossumemiel van rossum
  Sleutelbeheerder
  Post count: 950
  #2112 |

  Giftige stoffen bij brand Moerdijk niet in gevaarlijke concentraties
  Sinds half drie vanmiddag woedt een grote brand bij het bedrijf Chemie Pak in Moerdijk. De brand wordt bestreden door 150 brandweermensen. Er zijn geen gewonden gevallen.

  De politie adviseert bewoners om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen af- te zetten. Tot dusver bekend zijn er geen gevaarlijke concentraties schadelijke stoffen gemeten, zo maakte de burgemeester van Moerdijk, Wim Denie, woensdagavond bekend tijdens een persconferentie.

  Lees meer: http://www.brandveilig.com/nieuws/politie-giftige-stoffen-komen-vrij-bij-brand-moerdijk-31061

  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cM_5nre2tMc&hd=1[/youtube]

  Chemicaliën brandend bedrijf Moerdijk ‘giftig en bijtend’

  MOERDIJK – De chemicaliën die bij de brand van het chemische verpakkingsbedrijf Chemie-Pack woensdagmiddag vrijkomen, zijn giftig, bijtend en brandbaar. Dit heeft een politiewoordvoerder laten weten.

  De brand woedt woensdagavond rond half acht nog voort. Volgens een politiewoordvoerder is het vuur beheersbaar, maar onder controle is de brand nog niet.

  De vlammen slaan nog steeds uit de bedrijfspanden. Honderdvijftig brandweerlieden bestrijden de vuurzee. Inmiddels is het gaan regenen.

  Lees meer: http://www.nu.nl/binnenland/2415853/grote-brand-in-chemisch-bedrijf-moerdijk.html

  Rookwolken bereiken Dordrecht

  DORDRECHT – De rookwolken die zijn ontstaan door de grote chemiebrand in Moerdijk, hebben inmiddels Dordrecht bereikt. Dat geldt voor alle delen van de stad.

  Voor de regio Zuid-Holland Zuid, waaronder Dordrecht valt, geldt de hoogste alarmfase.

  Inwoners wordt geadviseerd deuren en ramen gesloten te houden houden. Dat geldt ook voor de inwoners van het Zuid-Hollandse eiland Hoeksche Waard en de gemeente Moerdijk.

  Lees meer: http://www.nu.nl/binnenland/2416017/rookwolken-bereiken-dordrecht.html

  Grote brand in chemisch bedrijf Moerdijk

  AMSTERDAM – In het Brabantse Moerdijk woedt sinds woensdagmiddag kwart voor drie een zeer grote brand in chemicaliënbedrijf Chemie Pack aan de Vlasweg. Vanwege de rookontwikkeling is voor Zuid-Holland Zuid de hoogste alarmfase afgekondigd.

  De brand woedt woensdagavond rond half acht nog voort. Volgens een politiewoordvoerder is het vuur beheersbaar, maar onder controle is de brand nog niet.

  De vlammen slaan nog steeds uit de bedrijfspanden. Honderdvijftig brandweerlieden bestrijden de vuurzee. Inmiddels is het gaan regenen.

  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=V9Jvp45w1AE[/youtube]
  emiel van rossumemiel van rossum
  Sleutelbeheerder
  Post count: 950
  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IMM6a2WSYXA[/youtube]
  emiel van rossumemiel van rossum
  Sleutelbeheerder
  Post count: 950

  Snel onderzoek naar opslag chemicaliën en brandveiligheid Moerdijk

  05-01-2011 • SP Tweede-Kamerlid Paulus Jansen wil grondig onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de brand in Moerdijk. Vijf uur na het incident is nog niet bekend of en zo ja welke schadelijke stoffen er vrijkomen. Jansen: ‘Elke dag zou het bedrijf de brandweer moeten informeren over de stoffen die op het terrein aanwezig zijn. Dat is blijkbaar niet gebeurd, anders hadden we nu wel meer geweten.’

  Nooit eerder was een brand in Nederland aanleiding voor de hoogste alarmfase. De SP wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de oorzaak van de brand en de risico’s die werkenden en bewoners in de omgeving hebben gelopen. Ook moet de inzet van de hulpdiensten en de informatievoorziening tijdens de brand nauwkeurig geëvalueerd worden.

  ‘We moeten maximaal lessen trekken uit dit incident’, zegt Jansen. ‘Alleen een mooi ingelijst ISO-certificaat aan de muur biedt geen garanties. De SP pleit al jaren voor strengere wettelijke eisen aan opslag en brandveiligheid. Strikte compartimentering van opslag moet verplicht worden zodat brand niet kan overslaan en stoffen niet als katalysator op elkaar de brand verhevigen.’

  Speciale aandacht moet volgens Jansen besteed worden aan de vraag wat gebeurd is met de brandveiligheid in het bedrijf sinds 2006. In dat jaar werd het bedrijf gewaarschuwd met een dwangsom, omdat de brandveiligheid toen niet aan de eisen voldeed. ‘Natuurlijk zeggen wij niet nu al dat het bedrijf de fout is ingegaan, maar met een brand van deze opvang met zulke levensgevaarlijke stoffen in de buurt, mag niets aan het toeval worden overgelaten. Ik wil zeker weten dat dit bedrijf alles gedaan heeft om dit te voorkomen’, aldus Jansen.

  Bron: http://www.sp.nl/milieu/nieuwsberichten/8297/110105-snel_onderzoek_naar_opslag_chemicalin_en_brandveiligheid_moerdijk.html

  hans de jong
  Bijdrager
  Post count: 138

  Gisteren op tv werd wel gemeldt dat het bedrijf in 2010 wel voldeed aan de eisen. Achteraf schreeuwen is natuurlijk het makkelijkste en nu is het actueel dus makkelijk punten scoren overal. Ik weet niet of iemand gisteren nieuwsuur heeft gezien? In de uitzending waren toxicoloog Marc Ruijten en Ben Ale, hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding aan de TU Delft.
  Er werd gezegd dat de toxicoloog bekend was met het bedrijf en de locatie. Dit ontkende hij dus, toen werd gezegd dat hij daar toch in de buurt had gewerkt. Dit bleek de regio Rijnmond te zijn……….
  Zo jammer.

  patrick de kort
  Bijdrager
  Post count: 2

  Dan zullen we het maar niet hebben over de fout die Hart van Nederland maakte dat Zwijndrecht geëvacueerd ging worden.

  rinus bosmans
  Bijdrager
  Post count: 8

  De politie adviseert bewoners om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen af te zetten. Tot dusver bekend zijn er geen gevaarlijke concentraties schadelijke stoffen gemeten, zo maakte de burgemeester van Moerdijk, Wim Denie, woensdagavond bekend tijdens een persconferentie.;;;;;;
  Je moet toevallig het goede buisje in de lucht houden om wat te meten en als je niet weet met welke stoffen je te maken hebt en het kantoorgebouw is afgebrand naar wat voor stoffen moet je dan zoeken? En wat voor kankerverwekkende stoffen zijn er na mixing en verhitting ontstaan? We krijgen het op den duur gewoon terug het slaat neer op de weilanden en akkers en die arme beesten in de buurt daar wordt ook effe niet over gesproken misschien zijn er al een zooi door de hoeven gezakt. Misschien heeft Clara de koe het raam gesloten en de ventilatie afgezet. Nou sorry maar die burgemeester staat te lullen als een dronken aardbei.
  groet Rinus.

  sam
  Bijdrager
  Post count: 118

  Bedankt voor je inhoudelijk nuttige bijdrage Rinus… :roll:

  de pet
  Bijdrager
  Post count: 65

  Gisteren op tv werd wel gemeldt dat het bedrijf in 2010 wel voldeed aan de eisen. Achteraf schreeuwen is natuurlijk het makkelijkste en nu is het actueel dus makkelijk punten scoren overal…..

  OK, mee eens, maar vandaag hoorde ik ook op de radio de autoriteiten vertellen dat de veiligheidsvoorzieningen bij de brand van Chemi-Pack in Moerdijk kennelijk goed hadden gewerkt aangezien de brand beperkt was gebleven!! Wat je maar beperkt noemt. Er zijn voorschriften die dit soort enorme calamiteiten met grote risico’s voor de veiligheid en het milieu moeten voorkomen. Daar moet elk bedrijf uit deze branche in investeren. Zo moet er veilig worden gewerkt zodat geen brand kan ontstaan. Ontstaat toch een brand, dan moet deze door een automatische brandmeldinstallatie worden gemeld. Er moeten handblusmiddelen aanwezig zijn waarmee tijdens werktijd het personeel een beginnende brand kan bestrijden. Er moeten installaties zijn die de brand automatisch blussen. En in het geval dat de brand onverhoopt toch niet automatisch wordt geblust, moeten ook nog voorzieningen aanwezig zijn die brandoverslag naar belendingen voorkomen. Er zijn dus voldoende vragen te stellen over het mogelijk niet in orde zijn van deze maatregelen. Op zich kan dit gebeuren (alles heeft een faalkans), maar om nou te zeggen dat er niets aan de hand is lijkt met wel wat naïf. Daarom is het goed dat de Onderzoeksraad aan de slag gaat; niet om te zwartepieten maar opdat we er lering uit kunnen trekken en dergelijke calamiteiten beter kunnen voorkomen.

  albert van den hoek
  Bijdrager
  Post count: 27

  Waarom is een rookvrije vluchtweg nog nodig en mijn rookmelders heb ik maar weg gegooid. Rook is toch niet gevaarlijk
  volgens deskundigen in de loop van de tijd eens kijken wie er twee neuzen en drie oren hebben en andere vreselijke ziekten.
  Ze zijn zo bang voor schade claims dat ze nooit zullen toe geven dat deze mensen in de rook van Moerdijk hebben gelopen.

  Albert

  albert van den hoek
  Bijdrager
  Post count: 27

  Weer een brand bij het zelfde bedrijf, wat kan daar nog branden? (P2000 21.50 uur)

  Albert

  de pet
  Bijdrager
  Post count: 65

  Weer een brand bij het zelfde bedrijf, wat kan daar nog branden? (P2000 21.50 uur)

  Albert

  Nog 100 ton aan gevaarlijke stoffen in de (nog) niet afgebrande loods…

  monique de knikker
  Bijdrager
  Post count: 12

  Ik vraag me het volgende af in deze:
  Geen bedrijfsbrandweer? Wanneer is deze eigenlijk noodzakelijk? Zal niet alleen met de doormelding naar de RAC te maken hebben?
  Waren de risico’s wel goed genoeg geinventariseerd? De brand schijnt buiten ontstaan te zijn….
  Het blussen van vloeistoffen met water is vragen om problemen, waarom is er niet meteen met schuim geblust?

  emiel van rossumemiel van rossum
  Sleutelbeheerder
  Post count: 950

  Gisteren een reportage in Eenvandaag met [woordenboek]Fred Vos[/woordenboek]

  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xsZy3tcdjF8[/youtube]

  rinus bosmans
  Bijdrager
  Post count: 8

  Beste panelleden, ik ben 35 jaar werkzaam geweest in de petro-chemie letop daar waren stoffen zoals fosgeen en aanverwante rommel. Ieder jaar werd ons bloed onderzocht op stoffen die in die bewuste plant en omgelegen fabrieken voorkwamen.
  Waar ik naar toe wil dat is het verhaal van een verkeersregelaar die enkele dagen geleden bij Pauw en Witteman op de TV zijn verhaal deed over de brand aan de Moerdijk. Wat mij opviel was n.l. dat na bloedonderzoek bij hulpverleners door artsen werd aangenomen van ja ja die gasten zullen wel een extra pilsje hebben gedronken.
  Op onze plant waren ook klachten door operators die werden door de bedrijfsgeneeskundige dienst afgedaan als zijnde mensen met wisselende diensten drinken meer dan andere.
  Dank je de donder er werd altijd weleens een spetter chemicalie op textiel handschoenen gemorst en opgenomen via de huid en ook ingeademd door sproei via stoom.
  Ik praat nu over incidenten van 25 jaar geleden dus wat de artsen en aanhang betreft hebben ze niets geleerd.
  Ik moet wel vermelden nadat een collega zijn luchtpijp heeft verbrand werden de operators verplicht perslucht te gebruiken en niet meer boven de wind te gaan staan.
  Rinus Bosmans

14 berichten aan het bekijken - 1 tot 14 (van in totaal 14)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.