Brandpreventieforum Forums Bouw Bouwvergunningvrij, maar ook brandveilig??

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • brandpreventist
  Bijdrager
  Post count: 52
  #1773 |

  Het betreft een pand van 496 m2 dat voorheen 1 eigenaar/gebruiker had, te weten opslag tbv een transportbedrijf. Nu heeft de eigenaar zelf nog maar een gedeelte in gebruik en heeft de hal in 7 kleine units verdeeld. De meeste units zijn verhuurd tbv opslag van materialen van onder andere een stucadoor, een loodgieter, een bandenopslag etc.
  Per week zijn er gemiddeld 8 personen aanwezig. Eentje daarvan is gemiddeld 20 uur per week aanwezig, de rest gemiddeld 5 uur per week.
  Het is ivm het eventueel wijzigen van het bestemmingsplan bij de gemeente terechtgekomen. Het bestemmingsplan staat het echter toe.
  Door het plaatsen van ‘slechts’ schotjes/tussenwanden is het geheel bovendien ook niet bouwvergunningplichtig.

  Maar hoe zit het met brandveiligheideisen?? De loopafstanden voldoen (bezettingsgraad B5 voor alle units en afmetingen gebouw zijn 32m x 15,5m. Ook de gebruiksfunctie wijzigt niet. What to do??
  Heeft iemand hier ervaring mee? Mbt vooral die bandenopslag zou je toch wel wat willen, maar ja….

  graag jullie reactie! Bedankt alvast

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Wanneer je op grond van 3.1.k. Bblb wilt stellen dat het niet vergunningsvrij is heb je daar als gemeente nog beleidsvrijheid in. Wanneer je in dit geval van mening bent dat het geen wijziging van ‘niet ingrijpende aard’ betreft, is het geheel regulier vergunningplichtig en kun je toetsen wat je wilt.

  Wanneer je alsnog van mennig blijft dat het vergunningsvrij is, doet dat niet af aan de eisen van het bouwbesluit. Wanneer je het perse nodig vindt kun je o.g.v. art. 13 Woningwet aanschrijven tot het treffen van voorzieningen, gemotiveerd zelfs tot aan nieuwbouwniveau. Kijk wel even of jullie dit zelf mogen doen, of dat je daar de handhavers van BWT voor nodig hebt.

  Wat de opslag zelf betreft, ik neem aan dat die ook aan de eisen uit de wet milieubeheer moet voldoen. Maar daar moet je een milieuhandhaver dan weer naar laten kijken.

  Voordat je een van die stappen overweegt zou ik wel goed overwegen of de situatie echt zo onveilig is. Je zegt zelf al dat de loopafstanden voldoen, blijkbaar heb je dus al een onderzoek naar de brandveiligheidseisen gedaan. Waar verwacht je op dat moment dan wel een probleem? Of is het meer dat het onveilig ‘voelt’? Daar kun je namelijk weinig mee…

  louis van wijk
  Moderator
  Post count: 825

  Als het hele pand nog geen 500m2 is, hoe groot is die bandenopslag dan als het pand is opgedeeld?
  Wat zou je dan nog willen doen? Immers als er geen "wandjes" waren geplaatst had ook dat hele pand van 500m2 een bandenopslag kunnen zijn. En had je ook geen nadere eisen kunnen stellen.

  my 2cts 8)

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.