Brandpreventieforum Forums Bouw bouwbesluit, spiegelsymmetrie, perceel grens 1 mtr

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 17)
 • Auteur
  Berichten
 • martijn damen
  Bijdrager
  Post count: 2
  #2908 |

  Heren,

  Ik heb een hoop gelezen over brandveiligheid, spiegelsymmetrie, maar ik blijf t lastige materi vinden, ik hoop dat jullie mijn verder kunnen helpen.

  Ik heb een paar maanden geleden een opknap huisje gekocht om samen met t vrouwke ons droom huis te bouwen.
  onderdeel ervan is het renoveren van een oud dakkapel, en t plaatsen van een nieuw dakkapel op de buiten gevel zodat we niet meer gebukt de trap op hoeven.

  Vergunning aangevraagd en verleend, maar een week voor t aflopen van de vergunning kregen we bezwaar schriften binnen:

  Een van de buren van het naast gelegen apartementen complex, claimt dat het dakkapel niet voldoet aan de brandweerbaarheid uit t bouwbesluit (30 minuten (dit op basis van spiegelsymmetrie, de voor gevel van het dak kapel bevind zich ca 1 mtr van de perceel grens))

  Ik ben aan het zoeken geweest, en wat ik een beetje lees is dat het voor zulke korte afstanden 60 minuten moet zijn…. klopt dit?
  Ik las ook dat je het eea moet laten berekenen, kan ik dat zelf of moet ik een gespecialist in schakelen?

  En hoe zit het met die spiegelsymmetrie? Ik heb een huis uit 1928, en 4 mtr naast mij staat een apartementen complex van 3 hoog…..

  T zou tof zijn als iemand mijn vragen zou willen beantworden, ziten een beetje in de put, zeker omdat t dakapel al af is, en de hoorziting nog een maand op zich laat wachten…..

  Groet

  kruislijst
  Bijdrager
  Post count: 1128

  Beste Martijn,

  Er kunnen ook dames op het forum zijn hoor!

  Het zou goed kunnen dat, gezien de afmeting en afstanden er sprake is van een brandoverslagrisico van jouw dakkapel naar een fictieve spiegelsymmetrische dakkapel? (m.a.w. zij kunnen het sommetje (laten) maken).

  Als je een tekeningetje met afmetingen plaatst is er vast wel iemand die het sommetje kan maken.

  louis van wijk
  Moderator
  Post count: 825

  Waarom claimt je buurman dat?
  De gemeente heeft de bouwaanvraag als het goed is getoetst, geconcludeerd dat het voldoet, en daarom de vergunning afgegeven.

  martijn damen
  Bijdrager
  Post count: 2

  Excusses dames, uiteraard mogen jullie mij ook van advies voor zien!

  Waarom claimt je buurman dat?
  De gemeente heeft de bouwaanvraag als het goed is getoetst, geconcludeerd dat het voldoet, en daarom de vergunning afgegeven.

  Waarom de buren dat claimen weet ik nie….. volgende week willen we proberen eens contact te zoeken , kijken wat er uit komt….

  Dat lijk mij ook, maar ik durf er niet blindelings vanuit te gaan, zeker niet omdat de bovenbuurvrouw ook bezwaar heeft gemaakt maar dan weer om andere redenen…..

  Dus ik wil graag meer duidlijkheid zodat ik snap hoe en wat, en wat ik er aan kan doen zodat ik mijn nieuw dakkapel niet hoef te slopen…

  Sorry voor t brake tekeningetje, maar hij is wel duidelijk denk, de totale hoogte van ut dakkapel is 2,7 en staat direct op de buiten muur. Daarnaast is deze voor zien van 4 draai kiep ramen met dubbel glas.

  De onderkant en de zijkanten van het dakkapel is afgewerkt met keraliet delen.

  De binnen kant is nog niks gedaan, dat wilde ik zelf (met advies van jullie) doen…

  [attachment=0]IMG_201410166920.jpg[/attachment]
  IMG_201410166920.jpg

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Dat er vanuit het bouwbesluit een brandwerendheid moet zijn klopt wel, maar dit is een verbouwde bestaande situatie, dus je WBDBO (de totale brandwerendheid naar de buren) is bij oudere gebouwen dan 30 minuten. Niet 60 zoals bij nieuwbouw.
  Spiegelsymmetrie gebruiken we omdat we alleen naar ons eigen gebouw mogen kijken bij beoordeling. Wanneer je je woning dus over de perceelsgrens spiegelt, moet je tussen je eigen dak(kapel) en de gespiegelde die 30 minuten kunnen halen. Dat mag je eerlijk verdelen door beide dakkapellen een brandwerendheid van 15 minuten mee te geven.

  Klein detail daarbij is dat een vergunning van de gemeente over de nieuwbouw- en verbouweisen van het bouwbesluit heen gaat (zie art. 1b Woningwet). Wanneer er in je vergunning staat dat je die 30 min. WBDBO niet hoeft te realiseren, dan heeft de gemeente die situatie goedgekeurd en mag je haar zo maken. Er zijn dan nog wel eisen voor bestaande bouw, dat is het bodemniveau, en daar mag je sowieso niet onder komen, maar dan heb je het over een WBDBO van 20 minuten, ofwel 10 minuten spiegelsymmetrisch. Dat is niet veel.

  Ik denk echter dat je buren een ander probleem hebben dan brandveiligheid. Uiteraard zullen ze elke reden aangrijpen, maar hun eigenlijke probleem lijkt me privacy. En daar toetst een gemeente niet aan bij de bouwaanvraag. Je kunt dus een vergunning krijgen die je niet kunt uitvoeren omdat je in strijd komt met de regels uit het Burgerlijk wetboek. Dat verbied je doorzichtige en te openen ramen te hebben binnen 2 meter van de erfgrens. Het Bouwbesluit haakt daar wel een beetje op aan door te zeggen dat je ramen en ventilatievoorzieningen binnen 2 meter niet mag meenemen in berekeningen voor daglicht en ventilatie (je kunt er dus zonder extra voorzieningen ook geen verblijfsruimtes achter maken). Dat de situatie er al zat doet niet zo ter zake, je gaat hem nu veranderen dus mensen gaan nu klagen.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Wat je zou kunnen doen om de situatie met de buren te sussen is de dakkapel daar ondoorzichtig uitvoeren in materiaal wat een brandwerendheid van 15 minuten kan garanderen (of 30, wanneer je de buren echt gerust wilt stellen). Dan voldoe je in een keer aan de eisen uit het bouwbesluit en aan die uit het BW. Op de vergunningstekening zou je dat makkelijk aan kunnen geven door in de voorzijde van de kapel een tekentje te zetten wat aangeeft dat er 30 min. WBDBO (2x 15 min brandwerendheid) aanwezig gaat zijn.

  Besef ook dat het bezwaar is gericht tegen het besluit van de gemeente over je dakkapel. De gemeente moet dus eerst maar eens gaan kijken of ze hun besluit op goede gronden hebben genomen. Je zou al contact met ze kunnen opnemen om aan te geven dat ALS er iets gerepareerd moet worden aan dat besluit, de bovenstaande oplossing je voorkeur geniet. Dan hoeven ze daar zelf niet zo hard meer over na te denken. :)

  peter
  Bijdrager
  Post count: 584

  Verbouw. Geen eenvoudige situatie. Zoals Joachim Bolte al aangeeft kun je binnen 2 m van de perceelgrens geen daglichtopeningen en ventilatievoorzieningen voor verblijfsgebieden hebben. Achter de dakkapel kun je dus alleen zoiets als een bergruimte hebben.

  Wat betreft brandveiligheid. Bij verbouw moet er een weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (wbdbo) van 30 min zijn. Spiegelsymmetrisch op de perceelgrens 15 min voor de eigen situatie. Zonder een brandwerend dak, het dak heeft een brandwerendheid van meer dan 30 min, verwacht ik dat het dat wel zal zijn. Met een brandwerend dak is dat maar de vraag in deze situatie. Dat is ook afhankelijk van de brandwerendheid van de zijwangen en dak van de dakkapel.

  Het doet niet ter zake wat de gemeente aan vergunning verleend heeft. Het gaat om de "van de toepassing op enig moment van de relevante op dat moment van toepassing zijnde technische voorschriften".

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  @Peter

  Wat de gemeente aan vergunning verleend heeft doet zeker wel ter zake! Dat gaat over de nieuw-/verbouweisen van het bouwbesluit heen, zolang je maar niet onder de eisen van bestaande bouw uit komt. Waar heb je dat laatste zinnetje vandaan?

  peter
  Bijdrager
  Post count: 584

  Dat laatste zinnetje is een deel van de definitie van rechtens verkregen niveau.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  RVN krijg je mee te maken bij verbouw, dat kun je niet zomaar koppelen aan onderdelen die niet worden gewijzigd. Daarvoor geldt het niveau bestaande bouw, dus 20 minuten WBDBO en 10 minuten gespiegelde brandwerendheid voor het dak. Nieuwe onderdelen moeten worden uitgevoerd in 30 minuten.

  Wat het praktische nut daarvan is kun je je afvragen, maar dat is wat de regel zegt.

  peter
  Bijdrager
  Post count: 584

  Ik lees in de eerste vraag renoveren en nieuw bouwen op bestaand. Dat lees ik als verbouw.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  ‘renovatie’ lees ik als onderhoud. Voor echt nieuwe onderdelen zoals de dakkapel moet je ‘verbouw’ aanhouden, maar aan de rest van het dak zal niets veranderen, en dat valt dan onder het RVN bestaande bouw.

  peter
  Bijdrager
  Post count: 584

  RVN bestaande bouw? Wat is dat?

  peter
  Bijdrager
  Post count: 584

  De volgende brochure geeft uitleg over verbouw (en functiewijziging): http://www.rijksoverheid.nl/documenten- … -2012.html.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Moet een komma tussen, Het rechtensverkregen niveau, bestaande bouw. Omdat dit gebouwtje tamelijk oud is zal het RVN tegen de bodemgrens van het toelaatbare aan zitten, dus bestaande bouw is het uitgangspunt voor de zaken waaraan niet wordt ‘gebouwd’.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 17)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.