Brandpreventieforum Forums Overige brandbeveiliging installatie’s Borging 20 minuten ventilatie tbv rookwering

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • jetse florie
  Bijdrager
  Post count: 17
  #3014 |

  Volgens de NEN 6075 moet in bepaalde situaties (als een kanaal ruimten aan weerszijden van een rookscheiding met elkaar verbindt en men kiest voor bepaling van rookwerendheid o.b.v. vlamdichtheid) de ventilatie 20 minuten gegarandeerd worden. Betekent dat functiebehoud voor kabels naar de luchtbehandelingskast (en niet meer dan dat)?

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Nee, dat betekent volledige bescherming van alle onderdelen tegen hoge temperaturen of volledige redundantie. Het grote risico daarbij is de afvoer van hete rook. Je ziet in de NEN ook staan dat de leidingen bij de ruimtes voorzien moeten zijn van rookkleppen. Wanneer je daarmee het risico kunt voorkomen dat hete rook zich door het systeem gaat verspreiden kun je wellicht nog ‘normale’ voorzieningen voor de rest van je systeem gebruiken.

  Om te voorkomen dat je overal kleppen moet gaan plaatsen zijn er alternatieven, maar die houden meestal in dat je de rook actief gaat wegventileren via een gescheiden systeem met hittebestendige componenten en speciale aanvoeropeningen en afvoerkanalen. In het buitenland zijn die oplossingen gebruikelijker dan hier in NL.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.