Brandpreventieforum Forums Brandmeldinstallatie en Ontruimingsinstallatie BMI obv totale m2 aan gebruiksfuncties

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • boy hoeck
  Bijdrager
  Post count: 6
  #2663 |

  Heb een project waar ik drie aan elkaar grenzende industrieloodsen heb uit de jaren ’60, geen bouwvergunning meer te achterhalen, bestaande bouw. Naast deze loodsen plaatsen we een nieuwe loods van 700 m2. Bestaande loodsen zijn niet voorzien van een BMI terwijl dit wel zou moeten obv 2600 m2. Als we het als nieuwbouwproject bestempelen is er geen BMI vereist (immers < 750 m2), bij verbouw is sprake van uitbreiding (>> 2500 m2) en zou je de nieuwe loods ook hiervan moeten voorzien.

  Tekst Bouwbesluit artikel luid echter als volgt:
  a.
  de gebruiksoppervlakte van de gebruiksfunctie of de totale gebruiksoppervlakte aan gebruiksfuncties van dezelfde soort in het gebouw voor zover die gebruiksfuncties op eenzelfde vluchtroute zijn aangewezen groter is dan de in deze bijlage aangegeven grenswaarde;

  Alle loodsen hebben echter directe vluchtdeuren naar buiten en de industriefunctie is dus niet aangesloten op eenzelfde vluchtroute. Deze eis gaat dus niet op. Ben dus van mening dat je bij verbouw en nieuwbouw van deze aangrenzende loods geen BMi hoeft aan te brengen. En eigenlijk geldt dit ook voor de bestaande loodsen. Nieuw hal is trouwens, net als de oude hallen, goed beroepbaar…Hoor echter ook wel andere meningen, graag die van jullie!

  richard visser
  Bijdrager
  Post count: 325

  Wat is de functie, want misschien is het citaat dat je er uit haalt helemaal niet van toepassing…

  boy hoeck
  Bijdrager
  Post count: 6

  Het is een industriefunctie, geen lichte

  brand preventje
  Bijdrager
  Post count: 5

  Er is hier sprake van mogelijkheid 1. de gebruiksoppervlakte van de gebruiksfunctie en na het woordje "of " staat de 2e moglijkheid: de totale gebruiksoppervlakte aan gebruiksfuncties van dezelfde soort in het gebouw voor zover die gebruiksfuncties op eenzelfde vluchtroute zijn aangewezen. Als één van die twee mogelijkheden groter is dan de in deze bijlage aangegeven grenswaarde moet er een BMI worden aangebracht.
  In jou voorbeeld zijn er drie aan elkaar grenzende industrieloodsen uit de jaren ’60, en aangrenzend een nieuwe loods van 700 m2. Bestaande loodsen zijn 2600 m2. De nieuwe loods is 700 m2 totaal dus meer dan 2500 m2 dus BMI vereist.

  boy hoeck
  Bijdrager
  Post count: 6

  @ Brandpreventje

  De bestaande hallen zijn niet op elkaar aangewezen voor ontvluchting, dus de 700 m2 hoeft hier niet bij opgeteld te worden. Als je het project dus als nieuwbouw indient is de gebruiksoppervlakte 700 m2 en is er dus geen eis.

  Voor bestaande hallen geldt deze wel (obv 2600m2). Als je het nog extremer beschouwd zou je kunnen zeggen dat, als je kunt aantonen dat de bestaande hallen aparte brandcompartimenten dan wel gebouwen zijn, er evenmin een eis is mits je kunt aantonen dat de gebruiksoppervlakte onder de m2 blijft zoals aangegeven in de bijlage BMI. Ook deze hallen ontvluchten immers zonder aangewezen te zijn op een zelfde vluchtroute. Indirect koppel je dan de aanwezigheid van een brandcompartimentscheiding dan wel constructieve scheiding aan de noodzaak voor een BMI. Praktisch kun je wel motiveren dat de hallen van beperkte afmetingen in de praktijk beroepbaar zijn (gelijkwaardig).

  richard visser
  Bijdrager
  Post count: 325

  @ Boy

  Het gaat niet alleen om ontvluchting, als de hallen gezamelijk één gebouw vormen dan moet je deze er bij optten.
  Natuurlijk zijn er altijd regeltjes te omzeilen, maar gaat het om brandveiliheid of om de mazen in de wet te vinden?

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.