Brandpreventieforum Forums Brandmeldinstallatie en Ontruimingsinstallatie Bijplaatsen deurmagneet na oplevering installatie

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • rick de jong
  Bijdrager
  Post count: 11
  #2398 |

  Beste lezers,

  In een hotel in Rotterdam heeft een Branddetectiebedrijf een brandmeldinstallatie aangelegd. Deze is gecertificeerd opgeleverd en met alles erbij. De installatie bestaat uit het merk Notifier met volledige bewaking.

  Het volgende probleem is dat het branddetectiebedrijf een deur in een brandscheiding niet heeft meegenomen in het project, hier dient dus een deurmagneet bijgeplaatst te worden. (volgens de brandweer)

  Nu had een installateur in de buurt het idee om een stuurmodule van notifier in de lus te plaatsen, vanuit de stuurmodule naar een GTV(of andere voeding) en van de GTV naar de deurmagneet. Mag dit zo volgends de norm? De stuurmodule stuurt de voeding uit bij brand en/of storing.

  En dient nu ook het PVE en eventuele tekeningen aangepast te worden?

  Graag uw reactie..

  edwin de bruijn
  Bijdrager
  Post count: 9

  In principe is het plaatsen van een kleefmagneet op een zelfsluitende deur welke in de brandscheiding ligt niet verplicht. Wat wel verplicht is is dat de deur zelfsluitend is, praktisch gezien is dan een kleefmagneet handig omdat de deur dan open kan blijven staan tijdens het gebruik van het gebouw en dicht valt bij brand.

  Wanneer de desbetreffende kleefmagneet in het door de Brandweer goedgekeurde PVE is meegenomen en daarbij door de installateur is geprojecteerd op de door de Brandweer goedgekeurde installatietekeningen en is meegenomen in de opdracht (aanbieding van de installateur) dan zou ik de installateur hierop aanspreken, en hem de kleefmagneet alsnog laten plaatsen.

  Uiteindelijk dient door de installateur de kleefmagneet zodanig op de BMI geinstalleerd te worden dat deze valt binnen de norm en daarmee de gehele BMI installatie certificeerbaar is (blijft).

  rick de jong
  Bijdrager
  Post count: 11

  Het probleem hierin is dat het branddetectiebedrijf de kleefmagneet niet in het PvE heeft opgekomen, nu wil de klant juist wel dat er een kleef magneet geplaatst wordt.

  Het branddetectiebedrijf wat de brandmeld installatie gecertificeerd heeft, heeft in deze situatie dus niks met de installateur te maken. Komt de installatie hierdoor in problemen bij het volgend onderhoud door het branddetectie bedrijf?

  paul lamberts
  Bijdrager
  Post count: 5

  Volgens jouw opmerking is het een aanvullende eis van de brandweer. Het PvE zal dan aangepast moeten worden of herschreven door de PvE opsteller. Bij eisen 7.4 sturingen als aanvulling de kleefmagneet laten opnemen en daarbij de stuurzone vermelden. Dit dient dan ondertekend te worden door de eisende partij (gemeente). Normaal is dit geen probleem en kan de installatie daarna gewoon gecertificeerd worden. De technische oplossing is ook geen probleem, let wel op de aanleg volgens de NPR met fuctiebehoud daar waar nodig.

  henry temmermans
  Bijdrager
  Post count: 13

  Je kan ook als het niet in het PvE staat een (nota van wijziging doen van het PvE) laten ondertekenen door de eisende partij en papierwinkel is klaar, dan de uitvoer nog laten plaats vinden.

  mippie esser
  Bijdrager
  Post count: 173

  Je kan ook als het niet in het PvE staat een (nota van wijziging doen van het PvE) laten ondertekenen door de eisende partij en papierwinkel is klaar, dan de uitvoer nog laten plaats vinden.

  Let bij het programmeren van de uitgaande interface ook op bijlage C van de NEN2535. Deze wordt bijna altijd ove rhet hoofd gezien.

  richard visser
  Bijdrager
  Post count: 325

  Bijlage C ? Alleen bij gedeeltelijk niet bij volledig…dit even ter aanvulling.

  mippie esser
  Bijdrager
  Post count: 173

  Gaan we het nu weer oneens zijn. Nee toch? Punt 8 gaat over gedeeltelijke bewaking, punt 9 geldt altijd. Indien mogelijk voldoet het om alléén de melder voor en na de deur de sturing te laten garanderen.

  Blijft leuk hoor Richard, een beetje kibbelen over hoe de norm te interpeteren….. :adviseur:

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.