Brandpreventieforum Forums Gelijkwaardigheid algemeen Bachelor Fire Safety Engineering

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • emiel van rossumemiel van rossum
  Sleutelbeheerder
  Post count: 950
  #517 |

  Marktonderzoek: is er voldoende belangstelling om een Bachelor Fire Safety Engineering te kunnen behalen in Nederland?
  De Hanzehogeschool Groningen is in gesprek met TNO, NIFV-Nibra, NVVK en NVBR om een uitstroomprofiel Fire Safety Engineering in deeltijd te gaan aanbieden. Het gaat om een specialisatie binnen de opleiding Engineering in deeltijd. Dit is een opleiding die voortkomt uit de drie deeltijdopleidingen Elektrotechniek, Technische bedrijfskunde en Werktuigbouwkunde. De eerste twee jaren van deze opleiding zijn algemeen van aard, daarna kan een specialisatie worden gekozen; een nieuwe specialisatie zou kunnen zijn Fire Safety Engineering!

  Ongevallen of incidenten in gebouwen, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, en onnodige risico’s. Willen we deze gaan beheersen?
  Kennis over brandveiligheid is gewoon nodig in diverse beroepen! Architecten, projectontwikkelaars, brandweerofficieren, veiligheidskundigen, verzekeraars en security- en safetymanagers in de private en publieke sector kunnen met kennis over brandveiligheid veel doen aan proactie en preventie. Brandveiligheid en preventie via risicomanagement en risicoreductie!

  Fire Safety Engineering is de toepassing van ontwerptechnische uitgangspunten, voorschriften en een expertoordeel dat is gebaseerd op een wetenschappelijke beoordeling van het brandgedrag, de effecten van brand en de reactie en het gedrag van mensen, om:
  • slachtoffers te beperken en eigendommen en het milieu te beschermen
  • het gevaar en risico van brand evenals de effecten van brand te kwantificeren
  • de optimale beschermende en brandpreventieve maatregelen te evalueren, die nodig zijn om de gevolgen van brand – binnen vastgelegde niveaus – te beperken.

  De opleiding kent een flexibele studieduur. Dit betekent dat tijdens een intakeprocedure wordt bekeken over welke competenties u beschikt. Op basis daarvan wordt, waar van toepassing, door middel van een EVC (elders verworven competentie) procedure een individueel studieplan vastgesteld. Hierdoor is het mogelijk om de opleiding in minder dan vier jaar af te ronden.

  Na een vierjarige hbo-opleiding wordt de internationale titel Bachelor of Engineering verkregen. Na het behalen van deze bachelorgraad kan verder worden gestudeerd aan een hogeschool of universiteit voor een mastergraad.

  Studiekosten: Het collegegeld voor deeltijdstudenten voor cursusjaar 2006-2007 bedroeg €1367,-. Waarschijnlijk ligt het collegegeld voor het cursusjaar 2007-2008 enkel procenten hoger. Naast het collegegeld betaalt u per jaar ongeveer € 300,- voor studieboeken en syllabi.

  Bij voldoende belangstelling (30 studenten per jaar) kan de opleiding per 1 februari 2008 van start gaan.

  Verdere inlichtingen zijn te verkrijgen bij:
  Dick.arentsen@nifv.nl of j.j.a.scheepens-hasek@pl.hanze.nl

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.