Brandpreventieforum Forums De Koffiehoek Ambtenaren: Helft vergadertijd is nutteloos

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • emiel van rossumemiel van rossum
  Sleutelbeheerder
  Post count: 950
  #729 |

  Ambtenaren: Helft vergadertijd is nutteloos

  vrijdag 26 oktober 2007 12:17

  Ambtenaren vergaderen veel vaker, langduriger en met meer mensen dan werknemers in het bedrijfsleven. Maar al dat overleg levert bar weinig op, vinden ze zelf.

  Ambtenarenblad Binnenlands Bestuur liet een onderzoek uitvoeren naar het vergadergedrag van 218 ambtenaren en 678 werknemers in de marktsector op tenminste mbo-niveau.

  Vaker, langer, groter
  Gemiddeld zitten de overheidsfunctionarissen meer dan vijf uur per week rond de vergadertafel, voor meer dan drie vergaderingen. Dat is ruim twee uur langer dan werknemers in het bedrijfsleven, die wekelijks twee vergaderingen bijwonen.

  Ambtenaren doen niet alleen een half uur langer over een vergadering, ze vergaderen ook met meer mensen tegelijk – 7,8 tegen 6,3 personen. Bijna de helft constateert dat de vergadertijd de afgelopen jaren is toegenomen.

  Gekwebbel
  Een grote meerderheid van de ambtenaren – ruim driekwart – vindt dat al dat overleg weinig oplevert. Wat hen betreft kan de wekelijkse vergadertijd met zeker de helft worden ingekort, zonder dat hun werk daaronder lijdt.

  Zowel in de publieke als de private sector is veel kritiek op de praktijk van vergaderingen. Ze monden vaak uit in ‘gekwebbel’, zijn slecht voorbereid, en leveren onduidelijke besluiten en taakstellingen op.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.